SRB ENG

FEST predstavlja nacionalnu takmičarsku selekciju „Srpski film“

17. феб 2017 | Autor: Đorđe Bajić

Afterparti Luke Bursaća je drugi po redu dugometražni film ovog mladog reditelja, koji je među publikom postao popularan već svojim kratkometražnim filmovima gotovo futurističke vizuelne estetike, a koji u fokusu imaju mahom priče o odrastanju njegovih vršnjaka. Nakon Tmine, koja koketira sa urbanom naučnom fantastikom, Bursać se vraća u bioskope sa filmom o harizmatičnom beogradskom šankeru koji pokušava da se oproba u svetu glume. Glavnu ulogu tumači Rade Ćosić, koji je i izvršni producent filma.

Bojan Vuletić imao je veoma uspešnu svetsku premijeru svog novog ostvarenja u okviru programske selekcije Panorama na Berlinskom filmskom festivalu, a kritike su nedvosmisleno bile pozitivne prema Rekvijemu za gospođu J. – kako u razmatranju Vuletićevog rediteljskog pisma, tako i u prepoznavanju poetike Jelene Stanković, direktorke fotografije. Nakon Vodiča kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem, ovaj beogradski reditelj predstavlja film o mirnim samoubilačkim namerama sredovečne žene, koju tumači Mirjana Karanović.

Dnevnik mašinovođe je najnoviji dugometražni film Miloša Radovića, a krasi ga dobro poznati humor ovog scenariste i reditelja, kog publika zna kao idejnog tvorca čuvene serije Otvorena vrata. Dvehiljaditih, Miloš Radović piše i režira dva popularna filma – Pad u raj i Mali svet, koji su veoma dobro prošli i među publikom i pred kritikom.“Dnevnik mašinovođe” je duhovita i tragična priča o neobičnoj sudbini mašinovođa, koji svake godine usmrte veliki broj ljudi tokom svog naizgled ne tako stresnog posla. Istovremeno, to je veoma stilizovana priča o odrastanju, te prijateljstvu, porodici i ljubavi. Glavnu ulogu tumači Lazar Ristovski.

Jesen samuraja je komedija koja dolazi od autorskog dvojca, scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Danila Bećkovića, koji su publiku oduševili i nasmejali svojim prethodnim bioskopskim hitom Mali Budo. U pitanju je ljubavna priča o profesionalnom karatisti, koji po završetku karijere upada u niz suludih situacija u pokušaju da nađe pravi posao. U selekciji nas očekuje još jedan žanrovski film, i to psihološki triler, debitantski film Filipa Kovačevića, diplomiranog matematičara, a to je film Inkarnacija koji govori o čoveku koji se budi iznova i iznova, na trgu u neimenovanom gradu, a tragajući za sopstvenim identitetom dolazi do brojnih neočekivanih i neprijatnih sazanja. Pitanje koje ovaj film postavlja je da li će on uspeti da se suprotstavi svojoj prošlosti.

Dva preostala filma u okviru selekcije Srpski film svoju domaću premijeru imala su na prošlogodišnjem izdanju Festivala autorskog filma, a u pitanju su ostvarenja dvoje mladih filmskih autora: Svi severni gradovi Daneta Komljena i Vetar Tamare Drakulić. Svi severni gradovi je Komljenov debitantski dugometražni film, a ovaj reditelj snimio je prethodno nekoliko uspešnih kratkometražnih i eksperimentalnih filmova. Svi severni gradovi je priča o Bobanu i Borisu koji se nalaze odvojeni od sveta, među nizom napuštenih bungalova; to je ogled o krhosti ljubavi i sirovi osvrt na izolovanost. Tamara Drakulić je beogradska rediteljka koja je publici poznata zbog svoja dva prethodna dugometražna indi ostvarenja: Ljuljaška i Okean. Izuzetno poetičan i nežan, Vetar Tamare Drakulić je priča o odrastanju jedne šesneastogodišnje devojčice, koja je smeštena na obalu mora.

 Priredio: Đorđe Bajić