U izdanju izdavačke kuće Laguna uskoro će se pojaviti monografija o slavnom glumcu Draganu Nikoliću, urađena na inicijativu Grand kafe kao omaž njegovom liku i delu. U najavi Lagune piše: „Ova umetnička biografija nastala je u dogovoru Grand kafe sa njegovom suprugom, proslavljenom glumicom Milenom Dravić, u želji da se javnosti prvi put predstavi jedinstveno svedočanstvo o glumačkoj i moralnoj veličini najvećeg šarmera i najvoljenijeg glumca uz čije su uloge odrastale generacije. Priče brojnih eminentnih autora o velikom Gagi Nikoliću još jednom će podsetiti sve poštovaoce njegovog rada koliko je bio veliki Gospodin mangup i biće u prodaji odmah nakon promocije.“


Urednica monografije je Radmila Stanković, koja je otkrila: „Imala sam tu privilegiju da smo drugovali više od četiri decenije, što je podrazumevalo i određenu bliskost. Sve te godine prijateljstva utkale su se u ovu monografiju, u čijoj osnovi je ljubav prema junaku jedne kinematografije, teatra i televizije“.


Svoje priče i sećanja na Gagu Nikolića ispričali su filmski kritičar Milan Vlajčić, Aleksandar Saša Milosavljević, Predrag Perišić, Dušan Kovačević, Dejan Mijač, Paolo Mađeli, Slobodan Unkovski, Ljiljana Todorović, Miloš Radivojević, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Miroslav Lekić, Zdravko Šotra, Miloš Radović i Dragoljub Draža Petrović. Urednica fotografije je Goranka Matić.


Monografija Gospodin mangup će se u prodaji pojaviti 10. marta, a prvih dvadesetak strana već možete prelistati na sajtu Lagune.

 

Đorđe Bajić