Za ovogodišnji FEST Forward prijaviljeno je 76 projekata u dve selekcije, od čega je odabrano deset projekata za nacionalnu selekciju i osam projekata za međunarodnu selekciju (projekti koji se fokusiraju na priče za žene, o ženama i/ili koje režiraju žene).

Srpski producenti su prijavili 25 projekata, a od tog broja je izabrano 10 projekata koji će biti predstavljeni brojnim stranim i domaćim producentima, distributerima, sales agentima, predstavnicima festivala i direktorima filmskih fondova. Producenti i reditelji svih deset izabranih projekata imaju priliku da usavrše svoju prezentaciju kroz dvodnevnu radionicu u organizaciji Filmskog centra Srbije, koju će voditi Gabrijel Brunenmejer. Nakon dvodnevne radionice, producenti i reditelji predstaviće svoje projekte u sklopu javnog piča, nakon čega će imati jedan-na-jedan sastanke sa gostima FEST Forwarda, sa kojima će razgovarati o mogućnostima saradnje i nastavka njihovog finansiranja. Projekti će se takmičiti i za nagradu od 4.000 EUR (u dinarskoj protivvrednosti) koju dodeljuje Filmski centar Srbije.

Odabrani projekti u nacionalnoj selekciji:

DO NOT COME HOME, Danilo Lazović i Miloš Ljubomirović (dokumentarni film),
DOMINO EFFECT, Radoslav Pavković (igrani film),
THE HEROES WERE DANCING, Nikola Ljuca (igrani film),
SO HELP US GOD, Slobodan Šijan (igrani film),
SONIA, Marta Popivoda (dokumentarni film),
TETKE / AUNTS, grupa autora (dokumentarni film),
THERE WILL BE HELL TO PAY, Gvozden Đurić (igrani film),
TRAILS OF CHUL, Danilo Bećković (igrani film),
ULTRA MUNZE KONZA, Jelena Maksimović i Dušan Grubin (dokumentarni film),
WITCH HUNTERS, Raško Miljković (igrani film).

Na međunarodni konkurs Women in Film (Žene na filmu), sa posebnim fokusom na igrane i dokumentarne projekte o ženama i/ili koje režiraju žene, ove godine stigla su 52 projekta iz 16 zemalja sveta. Odabir projekata poveren je Elmi Tataragić, selektorki Tamičarskog programa Sarajevo film festivala, profesorki scenarija na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i scenaristkinji. Za nagradu od 4.000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), koju zajednički dodeljuju European Women’s Audiovisual Network i Filmski centar Srbije, takmičiće se:

THE BLACK WEDDING, Dragan Nikolić, Srbija (dokumentarni film),
CLOSED FOR PUBLIC, Vanja Sviličić, Hrvatska (igrani film),
FORTNIGHT, Agnieszka Woszczynska, Poljska (igrani film),
FROM SPACE WITH LOVE, Yassen Genadiev, Bugarska (igrani film),
SISTER, Dina Duma, Makedonija (igrani film),
SON, Ines Tanović, Bosna i Hercegovina (igrani film),
VESPER SEEDS, Kristina Bouzyte i Bruno Samper, Litvanija (igrani film),
ZENIT, Miona Bogović i Ana Hoffner, Nemačka/Austrija/Srbija  (docufiction).

Članica Odbora Festa i organizacionog tima Fest Forward Snežana Penev istakla je da se u okviru FEST-a treći put organizuje industry program, a drugi put se realizuje koprodukcijski market. Za danas (petak, 3. marta) planirano je, između ostalog, održavanje okruglog stola Regionalna distribucija i priprema za pičinge. Sutra (subota, 4. mart) sledi predstavljanje (pičing) odabranih projekata u velikoj sali Jugoslovenske kinoteke kome će moći da prisustvuju akreditovani gosti (FEST Forward – Women in Film Pitch, od 10 do 12; FEST Forward Pitch – National Selection; od 12 do 14); dok se program završava prekosutra (nedelja, 5. mart).

Đ. B.