EURODOC program je prvu ovogodišnju sesiju održao je od 5. do 11. marta u Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi. To je prvi put da se u Srbiji organizuje ovaj značajan međunarodni edukativno-poslovni skup namenjen svetskim producentima dokumentarnih filmova.

EURODOC u Titovim salonima i Hotelu Leopold okupio je 50 učesnika iz sveta, Evrope, regiona i Srbije, koji imaju zajednički cilj da udruženim snagama razvijaju projekte međunarodnog potencijala.

Efikasni modeli EURODOC programa zasnovani su na susretanju i povezivanju producenata i autora sa ekspertima iz dokumentarističkog sektora evropskih, ali i trećih zemalja. EURODOC, tako već 18 godina učesnicima/producentima i autorima, tokom godine, omogućava tri nedelje intenzivnog zajedničkog života i rada u tri sesije, kroz koje se stiču potrebna znanja za realizaciju i plasman budućih filmskih projekata.

O rezulatatima EURODOC platforme govori podatak, da u proseku, u jednogodišnjem ciklusu, više od 80% projekata razvijenih tokom ovog programa, obezebedi finansiranje. U EURODOC mrežu, koja se stalno proširuje, uključeno je oko 1.000 profesionalaca iz preko 20 zemalja, koji se bave dokumentarnim filmom.

Prva ovogodišnja sesija EURODOC-a, koja se održala u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2021, bila je fokusirana na analizu projekata i utvrđavanje najboljih smernica za razvoj sa ciljem njihovog globalnog pozicioniranja. Pored rada u grupama, održani se i individualni sastanci učesnika sa ekspertima, dok je zajednička pažnja posvećena pitanjima intelektualne svojine, pravno – ugovornih odnosa i izvora finansiranja za razvoj filmskih projekta. Tokom ove velike filmske radionice posvećene produkcionim aspektima i njihovom povezanošću sa autroskim konceptima, održane su i dve studije slučaja – analize već realizovanih koprodukcija. Ovom prilikom su to filmovi: Dubina dva u režiji Ognjena Glavonića i Kainova deca (Káin gyermekei) u režiji Marsela Gerea.

Održavanje EURODOC–a u Novom Sadu podržali su: Creative Europe Media, Centre national du cinéma et de l’ image animée, PROCIREP (Société des Producteurs de Cinéma et de Télévison) i Filmski centar Srbije u organizaciji sa lokalnim partnerom producentskom kućom Wake Up Films, koju zastupa Biljana Tutorov. Wake up films  je prošle godine bio učesnik sve tri sesije EURODOC–a, dok mu je ove godine ustupljena velika čast organizacije prve sesije.

Među učesnicima, našli su se i sledeće producentske kuće/projekti/producenti iz Srbije:

HOROPTER FILM PRODUCTION
Srećna Nova, Jiwu
Mladen Kovačević

ALL INCLUSIVE FILMS
Supernova
Andrijana Stojković

CINNAMON PRODUCTION
Nemoj da se vraćaš
Miloš Ljubomirović, Danilo Lazović

CKV KVADRAT
Swiss Citizen Soldiers
Luka Popadić

EDUKATIVNO-NAUČNA FILMSKA MREŽA
Ultra munze konza
Jelena Angelovski

FILM ROAD PRODUCTION
Razglednice iz mira
Milena Džambasović

 2/4 srce (dvočetvrtinsko srce)
Ivan Mandić

NIN FILM
Put u središte Zemlje
Tamara fon Štajner

PRABABA PRODUCTION
Crna svadba
Dragan Nikolić

REMORKER
Dedina Nemačka
Jelena Jovčić

SENSE PRODUCTION
Zabranjena tetka
Marija Stojanović

WAKE UP FILMS
Birdless
Dunja Subašić

EURODOC radionocu pomogli su Media desk Serbia, DokSrbijaEvropska prestonica kulture 2021.Grad Novi Sad, Kulturni centar Novog Sada, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Galerija Matice srpske.

EURODOC je jedan od najčuvenijih evropskih programa za obuku  namenjen producentima koji su aktivni na polju dokumentarnog filma. Program se odigrava tokom tri radne šestodnevne sesije, u maju, junu i oktobru, u tri različite zemlje. Tokom te tri sesije, obuhvaćena je osnova produkcionog procesa, sa akcentom na saradnji, ali bez odustajanja od umetničkih ambicija dokumentarnog filma. Tom prilikom biće upriličeni susreti sa najaktivnijim profesionalcima u dokumentarnom sektoru. Svake godine,  EURODOC bira 30 producenata za svoj godišnji program i, tokom svake sesije, stvara posebnu grupu od 10 do 12 producenata koji dolaze iz zemalja domaćina. Jedan učesnik, sprski producent ili producentkinja, biće odabran da prisustvuje godišnjem EURODOC programu (tri sesije) i biće mu obezbeđena školarina za pokrivanje pedagoških troškova (2800 evra), dok će troškove putovanja i smeštaja snositi sam/sama.

EURODOC se zahvaljuje i Minsitrastvu kulture i informisanja Srbije i distributerskoj kući Five Stars.

Đ. B.