Na nedavno završenoj sesiji, Eurimages, filmski fond Saveta Evrope, podržao je 24 evropske filmske koprodukcije (uključujući dva dokumentarna i tri animirana projekta), sa ukupnim novčanim iznosom od 5.683.544 evra; među odabranima našli su se Šavovi, projekat novog filma srpskog reditelja Miroslava Terzića, reditelja zapaženog filma Ustanička ulica od pre nekoliko godina.

Ovim povodom i na ovu i srodne teme Miroslav Terzić nam je rekao i  pojasnio sledeće: „Ovo za film znači puno; prvo, kao priznanje nekih ljudi koji su pročitali scenario i kojima se taj se scenario dopao, a kako sam čuo, scenario je ocenjen jako dobro, što me izuzetno raduje. Druga stvar je što to finansijski znači svakako puno. Biće to na konkursima gde čekamo ishode podrška našim koproducentima u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Srećan sam zato što smo ovim osigurali pristojno snimanje filma i pristojan rad na našem filmu. Snimanje počinjemo u junu mesecu; a pripreme zvanično kreću početkom aprila, mada je rad već uveliko u toku.“

Šavovi su srpsko-slovenačka koprodukcija, podržana i od strane FCS-a, a Srbiju i ovaj projekat na pomenutoj sesiji Eurimagesa predstavljao je Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije.

Zoran Janković