Kanada je postala prva neevropska zemlja koja je u svojstvu pridruženog člana pristupila Eurimages-u, fondu za kulturu pri Savetu Evrope. Kanada se time priključila grupi od 37 evropskih država koje učestvuju u ovom fondu, a koji na godišnjem nivou preraspodeljuje 25 miliona evra u svrhu koprodukcija, distribucije i izlaganja. Eurimages je otvorio vrata zemlja izvan delokruga Saveta Evrope u decembru 2013. i Kanada je upravo postala prva država izvan Evrope koja je iskoristila pomenutu priliku.

„Pristupanje Kanade našem fondu predstavlja novi korak za Eurimages“, istakla je Katrin Trautman, predsednica fonda, „i poslužiće da se dodatno prodube veze koje postoje između kanadske i evropskih filmskih industrija. To će dovesti do novih prilika za producente sa obe strane Atlantika u sektoru koji sve više i više funkcioniše na globalnom nivou. Uvereni smo da će to izroditi inovativna kreativna partnerstva i sa nestrpljenjem iščekujemo početak saradnje sa kanadskom stranom.“

„Kanada je počastvovana što je postala prva država izvan Evrope koja se pridružila Eurimages-u, fondu za podršku filmu. Naša vlada razume važnost podrške našim kreativcima u proboju na međunarodna tržišta i približavanju međunarodnoj publici, i sa zadovoljstvom ćemo pristupiti produbljivanju odnosa Kanade sa evropskim joj partnerima.“, rekla je uvažena Melani Džoli, ministarka za baštinu Kanade.

Ovom prilikom podsećamo vas da je nedavno Eurimages na svojoj zasad poslednjoj sesiji, kojoj je prisustvovao i na kojoj je srpskog predstavnika predstavljao Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, odobrio finansijsku pomoć Šavovima, projektu novog filma reditelja Miroslava Terzića, filmu koji zasad nastaje u srpsko-slovenačkoj koprodukciji.

Zoran Janković