Već osam godina, Filmski festival u Varšavi, zajedno sa međunarodnim filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Veneciji, Lokarnu i San Sebastijanu, deo je elitne grupe koju su priznale Asocijacije  međunarodna federacija filmskih producenata (www.fiapf.org) , Ovaj festival sada vas poziva da prijavite i podnesete svoje filmove za predselekciju; naravno, ako želite da budete deo 33. izdanja Varšavskog filmskog festivala.

Mogućnost prijave tiče se pet takmičarskih selekcija: Međunarodnog takmičarskog programa, 1-2 programa (1-2 Competition), selekcije Slobodni duh (Free Spirit Competition), Dokumentarne selekcije i Selekcije kratkih filmova, kao i pet netakmičarskih selekcija, a to su: Specijalne projekcije, Vikend porodičnog filma, Otkrića (Discoveries), Poljska klasika i Najbolji kratki filmovi iz Poljske. Osim nagrada koje će dodeljivati žiriji u takmičarskim nagradama, tu su i nagrada FIPRESCI-ja, nagrada Ekumenskog žirija, nagrada NETPACA, nagrada FIPRESCI žirija mladih, te jedna i jedina Nagrada publike.

Kako Filmski festival u Varšavi prevazilazi puko prikazivanje filmova, mora biti istaknuto i da ova manifestacija, zajedno sa FIPRESCI-jem, organizuje tamošnje radionice za mlade filmske kritičare i novinare koji pokrivaju oblast filmskog stvaralaštva, dok mlade filmadžije mogu da učestvuju u radionicama nazvanim Warsaw Next. Ove godine, po prvi put, ovaj festival će sarađivati sa Poljskim institutom za film na organizovanju programa Warsaw Industry Days; taj program naslediće CentEast Market  i održaće se od 19. do 21. oktobra ove godine.

Dugometražni filmovi biće primani za predselekciju sve do 31. jula 2017. godine, a samo ovogodišnje izdanje festivala odigraće se od 13. Do 20. oktobra ove jeseni. Sve informacije koje se tiču opštih pravila i pravila učešća, kao i pravila koja se odnose na različite selekcije i programe, kao i obrazac za onlajn prijavu mogu se naći na sajtu ovog festivala: www.wff.pl.

 Zoran Janković