Intenzivni program obuke mladih reditelja iz Jugoistočne Evrope, First Films First, okončao je svoje prvo izdanje radionicom na industri segmentu Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji, koji je održan od 16. do 18. marta.

S leva na desno: Ognjen Isailović, Tamara Kotevska, Asimina Proedru, Ana Jakimska, Nikos Labot, Dominik Mencej, Florenc Papas i Derja Durmaz.

Osam debitanata je na radionici Sofia Meetings učilo kako da „pakuje“ i predstavi svoje projekte, a podučavali su ih Gabrijela Brunenmajer, Manfred Šmit i Mira Staleva, a zatim su mladi reditelji učestvovali u pičingu svojih budućih filmova. Tom prilikom je Andrea Vink sa Festivala istočnoevropskog filma u Vizbadenu dodelila nagradu za najbolji pičing makedonskoj učesnici Ani Jakimskoj i njenom projektu Ponoćni voz (Midnight Train). Zahvaljujući ovoj nagradi, Jakimska će učestvovati kao specijalni gost na East-West talent labu u Vizbadenu, krajem aprila i početkom maja.

Ana Jakimska sa nagradom goEast  i Andrea Vink.

Pre Sofije, Jakimska, Ognjen Isailović (Srbija), Dominik Mencej (Slovenija), Derja Durmaz (Turska), Tamara Kotevska (Makedonija), Florenc Papas (Albanija), Nikos Labot i Asimina Proedru (oboje iz Grčke), razvijali su svoje projekte na tri radionice. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Klužu, počeli su sa radom na svojim scenarijima sa Gabrijelom Brunenmajer i Srđanom Koljevićem, zatim su na Međunarodnom festivalu kamere „Braća Manaki“ u Bitoli radili na vizuelnom konceptu sa legendarnim snimateljem Karpom Godinom i Oskarom nagrađenim scenografom Alanom Starskim, a onda su na Festivalu autorskog filma u Beogradu radili na scenama sa glumcima, pod vođstvom Milča Mančevskog i Andreasa Drezena.

FFF: Gabrijela Brunenmajer i Stefan Arsenijević.

Program First Films First realizuje Gete institut zajedno sa filmskim centrima i festivalima iz četrnaest zemalja regiona, uključujući i naš Filmski centar Srbije. Treba istaći da je drugo izdanje First Films First je već u pripremi. Organizatori su dobili 121 prijavu iz regiona, a rezultati će biti objavljeni do kraja aprila.

Ognjen Isailović i Aleksandra Lazarovski sa diplomom First Films First.

Đorđe Bajić