U okviru misije Bioskop na Filozofskom (fakultetu u Beogradu) u četvrtak, 23. marta, s početkom u 18:30, biće priređeno veče posvećeno filmu Plastični Isus nedavno preminulog reditelja Lazara Stojanovića. Osim projekcje filma, kao i obično, biće upriličen i razgovor o pogledanom – ovog puta gošća će biti Sanja Radović, doktorantkinja sa odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju, Plastični Isus (1971), film Lazara Stojanovića, jedini je jugoslovenski film čiji autor je završio na robiji zbog umetničke interpretacije Titovog državnog uređenja. Film pripada crnom talasu u okviru jugoslovenske kinematografije i ujedno predstalja kraj ovog najplodnijeg i najkreativnijeg perioda jugoslovenskog filmskog stvaralaštva. Plastičnom Isusu je suđeno kao „neprijateljskoj propagandi“ a Stojanović je dobio tri godine zatvora. Pod posebnom zabranom film se nalazio sve do 1990, a konačno je oslobođen i dozvoljen za javno prikazivanje 1991. Verzija koja će sada biti prikazana je restaurirana verzija iz 2016. godine i prva celovita verzija od zabrane filma 1972. godine.

Podsećamo vas, Stojanović je rođen 1944. godine u Beogradu. Najpoznatiji je po kontroverznom filmu Plastični Isus (1971) koji je zabranjen od strane jugoslovenskih vlasti, a u kome je Stojanović podvrgao kritici totalizam XX veka, fašizam i komunizam. Stojanović se bavio novinarstvom i jedan je od osnivača beogradskog nedeljnika Vreme. Bavio se pozorištem, uređivanjem publikacija i autor je više dokumentarnih filmova. Bio je aktivan u mnogim mirovnim, antiratnim organizacijama i pokretima u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji, posebno tokom ratova 1990-ih. Preminuo je početkom ovog meseca.

Zoran Janković