Danas, 28. marta, specijalnim programom biće svečano obeleženo pedeset godina od premijere legendarnih Skupljača perja reditelja Aleksandra Petrovića. Program obeležavanja ovog jubileja otpočeće u 17 časova u bioskopskoj sali Muzeja „25. maj“, a program združenim snagama organizuju Muzej Jugoslavije, Jugoslovenska kinoteka i firma Avala Film Way. Ulaz je slobodan.

Dert: Olivera Katarna i Živojinović u Skupljačima perja.

Nakon uvodne reči dr Radine Vučetić, istoričarke, i Mome Cvijovića, muzejskog savetnika Muzeja Jugoslavije, u bioskopskoj sali Muzeja „25. maj“ biće prikazan film Skupljači perja. Specijalna gošća večeri biće Branka Petrić, glumica. U holu ispred bioskopske sale posetioci će moći da razgledaju prigodnu izložbu posvećenu ovom značajnom jubileju, čiji su autori Jovana Nedeljković, kustoskinja, i Momo Cvijović, muzejski savetnik. Na izložbi publika će biti u prilici na vidi: šešir koji je u filmu nosio Bekim Fehmiju, originalni plakat filma, televizor koji u jednoj sceni filma nosi glavni glumac, autentične fotografije sa Filmskog festivala u Puli, kada su se Josip Broz Tito i Jovanka Broz susreli sa glumcima iz filma 26. jula 1967, kao i fotografije nastale  prilikom susreta režisera i direktora filma sa Titom na ostrvu Vanga, 2. avgusta 1967.godine.

Prizor iz filma Skupljači perja.

Skupljači perja jedan je od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte. Nagrađen je Velikom zlatnom arenom na 14. Filmskom festivalu u Puli, Specijalnom velikom nagradom glavnog žirija na 20. Filmskom festivalu u Kanu (1967), a bio je nominovan i za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Kanu i za Oskara za najbolji film na stranom jeziku 1968. godine. Film Skupljači perja je prvo ostvarenje koje se bavi položajem Roma u društvu i otkriva njihov život i prvi film u kojem Romi govore svojim jezikom, podseća Muzej Jugoslavije.

Zoran Janković