U ovom našem kutku, odvojenom za, naravno, filmske radove u toku, danas vam predstavljamo Florigami, kratki animirani film autorke Ive Ćirić koja u slučaju ovog šestominutnog filma potpisuje scenario, režiju, animaciju i likovni dizajn.

Ovo je njen četvrti animirani film, a idejna srž film da se sažeti  kroz ovu rečenicu: Albino cvet koji raste okružen džunglom biljaka pokušava da preživi u surovoj borbi za opstanak. Ovaj film na stilizovan i alegoričan način prikazuje borbu za opstanak, prevlast i odnos pojedinca u okruženju. Film se radi kao tradicionalan 2D kompjuterski animirani film. Kolorni koncept Florigamija zasnovan je na slikarskom načinu rada, koji podrazumeva autorski rukopisni tretman.

Svaka slika nosi lični potez četke, a tokom rada autorka rešava mnoge probleme vezane za osvetljenje, valerske odnose, tonske prelaze i promenu boje. Takođe, ona tokom rada istražuje kako boja utiče na pokret i kako se prilagođava ritmu filma, kako utiče na glavnog junaka, njegovo kretanje i na akcente u okviru kompozicije.

Film je dobio podršku Filmskog centra Srbije (FCS) i Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC) i realizuje se u koprodukciji Akademskog filmskog centra (iz Beograda) i Adriatic Animation (iz Zagreba). Radi se u Beogradu i Zagrebu, a animatorsku ekipu čine Ira Bulić i Mia Murat. Muziku na filmu potpisuje italijanski kompozitor Andrea Martinjoni. Postprodukcija filma, snimanje i dizajn zvuka radiće se u Viborgu (Danska) pod pokroviteljstvom akademije The Animated Workshop. Producenti na filmu su Milan Milosavljević i Draško Ivezić.

Iva Ćirić je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku grafika i knjiga. Tokom studija počela je da se bavi animacijom i napravila tri autorska animirana filma koja su prikazana na mnogim međunarodnim festivalima u svetu. Od 2011. godine postaje saradnik na predmetu Animacija na Fakultetu primenjene umetnosti. Bila je deo organizacionog i umetničkog tima festivala Balkanima (Evropskog festivala animiranog filma u Beogradu) od njegovog osnivanja 2004. godine. Od 2014. godine preuzima festival kao umetnički direktor i uspešno nastavlja da ga organizuje i vodi. Učestvovala je na mnogim međunarodnim festivalima animiranog filma i bila član žirija i selekcione komisije u Hirošimi (Japan), Varna (Bugarska), Monstra (Portugal) i drugim.

Zoran Janković