Upravo danas, 20. aprila, u Škotskoj, kreće novo izdanje međunarodnog festivala Dead by Dawn. U zvanični program uvršteno je i srpsko-holandsko ostvarenje „Ptica“, koje su združenim snagama režirali Dunja Jocić i Marinus Grothof. Više o ovom filmu saznaćete iz razgovora sa Dunjom Jocić.

Šta u ovom trenutku u nekom činjeničnom smislu možemo i treba da znamo o filmu Ptica?

U ovom trenutku Ptica je prodata Canalu + za francusko i afričko tržište, zatim Aziji. Iako je već godinu i po dana star, on je i dalje jako aktivan po festivalima. Ono sto je zanimljivo da naglasim za Pticu je da je nastao kao jedan mali umetnički film a naišao je na odaziv i u komercijalnom svetu.

Dunja Jocić na snimanju Ptice.

U kojoj meri je početna ideja evoluirala do ovog svog konačnog  oblika?

Zanimao me je momenat kad se dete prvi put shvati da sve ima neki svoj kraj. Smrtnost. Sećam se kada se to desilo meni i kako se percepcija doživljaja stvari oko sebe promeni sa jednim „slučajnim“ susretom. Da li je slučajan, kada testiramo granice, način na koji učimo… Ukratko, to su bile neke moje misli odakle je proistekla ideja.

Postoji li aspekt Ptice za koji biste posebno voleli da dopre do gledalaca?

Hm, dobro pitanje, ali ne znam da li imam i dobar odgovor… Možda da određene stvari ili događaji u detetovom životu nama odraslim mogu da deluju ne tako važnim ali u dečijem životu mašta je vrlo jak faktor.

Bivalo je i ima slučajeva, ali ipak nije tako česta pojava, te kako nastaje film u četiri rediteljske ruke?

Mi smo vec jednom sarađivali na kratkom filmu Mirrroring. Samo tada je situacija bila obrnuta Marinus je potpisao režiju a ja  ko-režiju i koreografiju. To je bilo vatreno krštenje! Proces je bio turbulentan ali rezultat se ispostavio na kraju prilično uspešnim. Film je osvajao nagrade na raznim festivalima. Beogradski kratki metar –  najbolji eksperimentalni film, Hong Kong Jumping Frames –  najbolji film, Ficbeau (Španija)-  druga nagrada, Berlin Pool Dance Film Festival – najbolji film. Morate da znate šta hoćete od saradnika i da tačno znate koje su njegove jače strane i kako da ih koristite. Dopunjavanje.

Upravo ovih dana Ptica će premijerno biti prikazana u Velikoj Britaniji, na festivalu Dead by Dawn, hoće li Ptici prijati taj naglašeno žanrovski kontekst?

Jako će  prijati Ptici jedan ovakav festival. Moram da naglasim da smo prezadovoljni pozivima od potpuno različitih programskih festivala. Film je selektovan za eksperimentalne festivale, dens-festivale, festivale kratkog igranog filma, mjuzikla, a sada, evo, i na festival horor filma! To je predivno! Zanimljivo je da su oba filma inicijalno nastala kao umetnički dens filmovi ali ispostavi se da oni nekako probijaju okvire i stalno iznalaze novu publiku.

Koji su vam dalji planovi sa ovim filmom i kada će Ptica i pred ovdašnju publiku?

Ptica je bila žanrovski eksperiment, proba za nesto veće, na čemu trenutno radim, a to je celovečernji igrani film u saradnji sa produkcijskom kućom Viktorija Film.

Razgovarao: Zoran Janković