Sutra, 9.  maja, u okviru obeležavanja Dana pobede nad fašizmom i festivala Živjeti slobodno, dokumentarni film Zaveštanje reditelja Ivana Jovića biće prikazan u Banjaluci (Jevrejski kulturni centar, Gavre Vučkovića 2, s početkom u 20 časova), a projekciji će prisustvovati i svedoci iz Republike Srpske koji su učestvovali u snimanju filma. Nakon prikazivanja biće upriličen  razgovor sa autorima koji će voditi Vule Žurić.

Zaveštanje će istog dana reprizno biti prikazano i u Zagrebu (Srpsko privredno društvo „Privrednik“, Preradovićeva 18, s početkom u 18 časova). Nakon projekcije filma uslediće razgovor s istoričarem Hrvojem Klasićem koji će moderirati novinar Saša Kosanović.

A 31. maja, s početkom u 19 časova Zaveštanje će biti prikazano i u Vukovaru (Srpski kulturni centar, Eugena Kvaternika 1); u pitanju je projekcija filma u  organizaciji Zajedničkog veća opština Vukovar, a nakon filma biće organizovan i razgovor sa autorima pomenutog filma. U bliskoj budućnosti Zaveštanje će biti predstavljeno i u Splitu i  Rijeci.

Reditelj filma Ivan Jović i Miloš Ćurić, preživeli logoraš Jasenovca, snimano u Baču.

Zaveštanje, dokumentarni film reditelja Ivana Jovića (publici poznatog po igranom ostvarenju Isceljenje) sastavljen od svedočanstava ljudi koji su preživeli genocid u tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj u periodu od 1941. do 1945. godine, premijerno je prikazan u okviru festivala Slobodna zona, 13. novembra 2016. godine. U okviru ovog kapitalnog projekta zabeleženo je 450 sati materijala i čak 94 intervjua po prilagođenim metodama fondacije Šoa, koju je osnovao poznati reditelj Stiven Spilberg i koja je uspela da na isti način snimi veliki broj svedočanstava Jevreja koji su prošli kroz pakao Holokausta. Kada je o autorskoj ekipi reč, situacija je sledeća. Režiju potpisuje Ivan Jović koji je, zajedno sa Ivicom Vidanovićem, film i producirao (producentske kuće: Terirem produkcija i Cinnamon Production). Direktor fotografije je Pablo Ferro Živanović, dok su za montažu bili zaduženi Aleksandar Jaćić i Stevan Lung. Muziku su komponovali Ana Ćurčin i Goran Antović.

Ekipa filma u pauza snimanja u Banjaluci, Narodna biblioteka (intervjuer Jelena Angelovski, direktor fotografije Pablo Fero Živanović, reditelj Ivan Jović).

Naš razgovor sa Ivanom Jovićem, rediteljem ovog ostvarenja, u celosti možete pročitati ovde.

Zoran Janković