U okviru programa Kanskog festivala ACID TRIP #1: Serbia, Festival autorskog filma će predstaviti  dva dugometražna i pet kratkih filmova mladih srpskih filmskih reditelja.

ACID (Asocijacija za distribuciju nezavisnog filma) francuska je asocijacija reditelja koja podržava i promoviše nezavisni autorski film. Od 1993. ACID je prisutan na Kanskom filmskom festivalu, gde organizuje jednu od paralelnih selekcija, poput Petnaest dana autora (Quinzaine des realisateur) i Međunarodne nedelje kritike (Semaine de la critique).

Iz filma Izlaz u slučaju opsanosti.

Od ove godine, ACID u okviru svoje Kanske selekcije, pokreće i program ACID TRIP, koji se sastoji od carte blanche-a ponuđenog sličnoj asocijaciji reditelja u nekoj stranoj zemlji, da u svom izboru predstave i promovišu nove, mlade filmske autore. Za prvi ACID TRIP je izabran Festival autorskog filma i grupa reditelja koji su okupljeni oko tog festivala.

Iz filma: If I Had It My Way I Would Never Leave.

ACID TRIP #1: Serbia će tokom tri dana, od 19. do 21. maja, predstaviti u Kanu kratke filmove Tranzicija Milice Tomović, Kamen u ruci Stefana Ivančića, Izlaz u slučaju opasnosti Vladimira Tagića, Dos patrias Koste Ristića i If I Had It My Way I Would Never Leave Marka Grbe Singa (svi će biti prikazani 19. maja), kao i dugomteražna ostvarenja Vlažnost Nikole Ljuce (20. maj) i Rekvijem za gospođu J. Bojana Vuletića (21. maj). Sve projekcije počinju od 16 časova u bioskopu Alexandre III.

ACID TRIP #1: Serbia podržan je od Filmskog centra Srbije.

Đ. B.