Ova godina će biti jedna od najuspešnijih kada je u pitanju predstavljanje srpske kinematografije na Kanskom filmskom festivalu. U okviru bočnog programa ACID TRIP biće prikazano sedam srpskih ostvarenja, dok su u zvanični program Kan klasik uvršteni Skupljači perja (1967) u režiji Aleksandra Petrovića.

Kao što smo već ranije pisali, nа inicijаtivu Jugoslovenske kinoteke, a u okviru uglednog progrаmа Kаn klаsik, na 70. Kаnskom filmskom festivаlu biće prikazano remek-delo Aleksаndrа Sаše Petrovićа, Skupljаči perjа, u kome glavne uloge igraju doajeni srpskog glumišta: Bekim Fehmiu, Velimir Bаtа Živojinović i Oliverа Kаtаrinа. Za potrebe prikаzivаnjа u Kanu, Jugoslovenskа kinotekа je izrаdilа novu kopiju filmа koji je 1967. godine nаgrаđen Velikom nаgrаdom žirijа baš na tom festivalu. Skupljači perja će biti prvi srpski film u progrаmu Kаn klаsik, zvaničnom progrаmu nаjuglednijeg svetskog filmskog festivаlа. Projekcija Petrovićevog filma zakazana je za 24. maj u dvorani „Bunjuel“ sa početkom u 21:30. Projekciji će prisustvovati i legendarna Olivera Katarina čiji će dolazak u Kan pomoći Filmski centar Srbije. Ovogodišnji Kan klasik sačinjava šesnaest ostvarenja nastalih u periodu od 1946. do 1992. godine. Pored naših Skupljača perja, ove godine će biti prikazani i drugi filmski klasici, kao što su Uvećanje, Sav taj džez, Carstvo čula, Bitka za prugu

U okviru programa Kanskog festivala pod nazivom ACID TRIP #1: Serbia, Festival autorskog filma će predstaviti sedam filmova mladih srpskih filmskih reditelja: dva dugometražna i pet kratkih. ACID TRIP #1: Serbia će tokom tri dana, od 19. do 21. maja, prikazati kratke filmove Tranzicija Milice Tomović, Kamen u ruci Stefana Ivančića, Izlaz u slučaju opasnosti Vladimira Tagića, Dos patrias Koste Ristića i If I Had It My Way I Would Never Leave Marka Grbe Singa (svi će biti prikazani 19. maja), kao i dugometražna ostvarenja Vlažnost Nikole Ljuce (20. maj) i Rekvijem za gospođu J. Bojana Vuletića (21. maj). Sve projekcije počinju od 16 časova u bioskopu Aleksandar III, a na njima će prisustvovati autori filmova čiji će dolazak u Kan pomoći Filmski centar Srbije. Za 22. maj je planiran veliki koktel u organizaciji ACID-a i uz podršku Festivala autroskog filma i Filmskog centra Srbije.

Važno je istaći da će u Kanu tokom trajanja festivala biti potpisan Ugovor o saradnji između francuskog Nаcionаlnog centrа zа kinemаtogrаfiju i pokretne slike (CNC) i Filmskog centrа Srbije (FCS), koji je proistekao iz bliskih veza dve zemlje u oblаsti kinemаtogrаfije i trаdicije kulturne saradnje, kao potrebe za jаčаnje bilаterаlnih odnosа u cilju podsticаnjа trаnsferа znаnjа i rаzmenu dobrih prаksi. Jedan od glavnih ciljeva Ugovora jeste razmena saznanja u oblastima koje su neophodne za pravilno upravljanje filmskim arhivama, naročito u oblasti tehničkih pitanja, kao i razvijanje međunarodnih koprodukcija i organizovanje susreta između francuskih i srpskih producenata. Ugovor obuhvata važne stavke kako što su koprodukcije, filmsko nаsleđe, audiovizuelno obrаzovаnje, institucionаlna rаzmena i zajednička borba protiv piraterije.

Pored toga, svoje učešće na Kanu su ove godine izborila dva srpska producenta koja će predstaviti svoje nove projekte. Jovana Nikolić će u okviru programa Producenti na potezu (Producers on the Move) predstaviti projekat dokumentarnog filma Crna svadba koji režira Dragan Nikolić. Milan Stojanović će u okviru Producentske mreže (Producers Network) predstaviti projekat novog igranog filma u režiji Ivana Ikića, melodrame Korisnici.

Filmski centar Srbije će, kao i godinama unazad, biti prisutan na Kanskom festivalu. Ove godine na FCS-ovom štandu će zainteresovani moći da dobiju dva kataloga. U prvom katalogu su predstavljeni igrani filmovi – kako oni koji su završeni i prikazani u prethodnih godinu dana, tako i novi projekti u fazi produkcije, postprodukcije i pripreme, uključujući i manjinske koprodukcije i filmove nagrađene na FEST-u i Martovskom festivalu – oko šezdeset igranih filmova različitih dužina i žanrova. U ovom katalogu se nalaze kritičarsko-fenomenološki osvrt na fenome Skupljača perja, vodič kroz ovogodišnji ACID TRIP, lista najgledanijih filmova u Srbiji tokom 2016. godine, kao i tekstovi u kojima se prestavljaju novi projekti producenata Jovane Nikolić i Milana Stojanovića. U drugom katalogu zastupljeni su isključivo dokumentarni filmovi – njih preko četrdeset, podeljenih na četiri sekcije (Prikazani/završeni filmovi, U produkciji & postporodukciji, Manjinske koprodukcije i Filmovi nagrađeni na Martovskom festivalu). Katalozi su na engleskom jeziku, a oba je dizajnirao Nenad Radojčić, polovina poznatog dizajnerskog tima Braća burazeri.

70. Kanski festival se održava od 17. do 28. maja 2017. godine, a u konkurenciji za prestižnu Zlatnu palmu nalaze se novi filmovi Mihaela Hanekea, Sofije Kopole, Mišela Azanavisijusa, Fatiha Akina, Noe Baumbaha, Fransoa Ozona Predsednik žirija ovogodišnjeg Kanskog festivala biće španski reditelj Pedro Almodovar, dok će italijanska glumica Monika Beluči, zvezda najnovijeg filma Emira Kusturice, voditi ceremonije otvaranja i zatvaranja festivala.

 Đorđe Bajić