SRB ENG

„U potrazi za snom“ od večeras na repertoaru CzK „Vlada Divljan“

19. маја 2017 | Autor: Zoran Janković

Od večeras, 19. maja, u bioskopskoj sali Centra za kulturu „Vlada Divljan“ kreće i redovna bioskopska distribucija dokumentarnog filma Mladena Mitrovića, U potrazi za snom. Ovaj film će večeras biti prikazan od 20:30, a u istom terminu u ovom bioskopu film će biti prikazivan do 26. maja.

U tim povodom izdatom saopštenju biskopa „Vlada Divljan“ navodi se sledeće – Godinu dana posle premijere i ovacija u Sava Centru, U potrazi za snom ponovo je pred beogradskom publikom u bioskopu „Vlada Divljan“. Možda nije slučajno da je baš na tom mestu, jer njegova dosadašnja turneja podseća upravo na turneje rok-benda. Naime, već od samog snimanja ovaj film je rušio sve predrasude i uspostavljene kanone. Sniman je na četiri  kontinenta, a evo do sada je prikazan na tri i uskoro putuje na četvrti i peti. Ono što ga je nosilo i nosi kroz svet su pre svega reakcije publike. Od Beograda preko Sarajeva, Zagreba, Pariza, Nairobija, Amsterdama, Haga, Toronta, Minhena, Beča…, reakcije su bile gotovo identične. Ovacije i pozivi za ponovno prikazivanje. Uskoro krećemo ponovo u Kanadu i SAD (turneja u 15 gradova), Skandinaviju a nakon toga u Kinu, Japan i Australiju. Ono što je zanimljivo je da ovaj dokumentarac za razliku od mnogih predstavnika svog žanra, briše razlike između dokumentarnog i igranog filma i tera gledaoce da aktivno učestvuju sve do kraja. Srećom po autorsku ekipu, kako vreme odmiče, put ovog filma je sve intenzivniji zahvaljujući publici u svetu koja mu polako obezbeđuje kultni status.

Naš razgovor sa Mladenom Mitrovićem, rediteljem ovog filma, možete pročitati ovde, a ovde možete pronaći prodatke o planiranim projekcijama.

 Zoran Janković