Prošlogodišnje premijerno izdanje festivala, posvećenog globalnim gorućim temama koje se tiču svih nas, prikazalo je provokativne i politički nekorektne dokumentarce i igrane filmove, koji su se bavili najaktuelnijim političkim i društvenim temama današnjeg sveta. Ove godine, od 25. do 28. maja u Domu omladine Beograda, drugo izdanje PLANA B domaćoj publici premijerno predstavlja šest filmova koji otvaraju raspravu da li je drugačiji svet u kome živimo ipak moguć.

Festival počinje projekcijom francuskog igranog filma Ovo je naša zemlja, u režiji Lukasa Belvoa, priče o dobronamernoj medicinskoj sestri koja postaje udarna pesnica radikalne francuske desnice.

Hrvatski dokumentarni serijal Betonski spavači, koji prikazujemo u petak i subotu, uz prateću tribinu, otkriva nam nepoznate svetove naše nekadašnje (socijalističke) modernosti koju je, u bukvalnom smislu, pregazio nagrizajući konzertvativni tradicionalizam koji ide uz burazerski kapitalizam, preovlađujući društveni sistem našeg regiona.

Put za Istanbul poznatog francuskog reditelja arapskog porekla Rašida Bušareba, priča potresnu priču majke koja kreće u potragu za kćerkom koja se priključila Islamskoj državi u Siriji.

Hvala gazda, francuskog Majkla Mura, Fransoa Rufana, na bolno zabavan način prikazuje sudbinu francuskih radnika pritisnutih “konkurencijom” nesrećnih stranaca, koji pod gotovo ropskim uslovima, pristaju da rade umesto njih za manju platu i veće ponižavanje.

PLAN B, festival subverzivnog filma, pokrenuli smo kako bismo Beograd uključili u veliku i žestoku raspravu o budućnosti čitave planete, koja se rasplamsava poslednjih decenija. Da bismo prikazali političke i angažovane filmove koji su uzburkali svetsku javnost. Da bi približili aktuelne fenomene i tendencije kroz umetnički komentar autora koji ne veruju da filmovi menjaju svet, ali znaju da ga menjaju gledaoci tih filmova.

Kliknite za kompletan program sa satnicom.

Izvor: DOB
Đ. B.