SRB ENG

Francuska pomoć za projekte novih filmova Stefana Arsenijevića i Srdana Golubovića

29. маја 2017 | Autor: Zoran Janković

CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), francuski centar za film i pokretne slike, agencija pri tamošnjem Ministarstvu kulture, upravo je zvanično objavio rezultate svog konkursa za finansijsku pomoć projektima i autorima mimo granica Francuske. U pitanju su rezultati rada četvrte komisije za 2016. godinu, a komisija je konačnu odluku donela 17. maja ove godine.

Srdan Golubović.

Narečenom odlukom pomoć je odobrena i u slučaja dva srpska projekta – u kategoiji prvog i drugog filma pomoć je dobio projekat Strahinja Banović reditelja Stefana Arsenijevića (francuski koproducent je kuća Just Sayin’ Films), dok je u drugoj kategoriji, kategoriji etabliranih reditelja, pomoć izborio projekat filma Otac reditelja Srdana Golubovića (francuski koproducent je kuća A.S.A.P. Films).

Stefan Arsenijević.

U ovim grupama dobitnika pomoći CNC-a su i Laslo Nemeš, Mohamed Ben Atia, Mateo Garone, Kristijan Pezold… Podsećamo, na planu dugometražnog igranog filma Stefan Arsenijević iza sebe ima film Ljubav i drugi zločini (2008), a Srdan Golubović je režirao filmove Apsolutnih sto (2001), Klopka (2007) i Krugovi (2013). Oba ova projekta, Strahinja Banović i Otac, na minulim konkursima dobila su finansijsku pomoć Filmskog centra Srbije.

 Zoran Janković