SRB ENG

Festival 7 Veličanstvenih i Art bioskop Kolarac obeležavaju Svetski dan muzike

19. јуна 2017 | Autor: Đorđe Bajić

Festival 7 Veličanstvenih će, u saradnji sa Art bioskopom Kolarac, a povodom Svetskog dana muzike, prikazati 19. i 20. juna tri filma iz svoje arhiveU sali Art bioskopa Kolarac će 19. juna biti prikazani filmovi Učitelj i njegov učenik i Namodak TX. Učitelj i njegov učenik, film rediteljke Sonje Helman Dolc, na programu je u 18:30 časova. Film prikazuje velikog ruskog dirigenta Valerija Gergijeva, koji drži master klas trojici izabranih mladih talentovanih dirigenata.

Iz filma Učitelj i njegov učenik.

Namodak TX počinje u 20: 30. U pitanju je neobičan film o još neobičnijem instrumentu – čalapartiRežiju ovog dokumentarnog filma potpisuje Raul de la Fuente.

Iz filma Namodak TX.

U Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 20. juna u 20:30  biće prikazan film o pijanisti Dejvidu Hejfgotu. Film Hello I Am David: Putovanje sa Dejvidom Helfgotom, u režiji rediteljke Kozime Lang,  prvi je dokumentarac o ovom vanserijskom  pijanisti, vudnerkindu, čija karijera je delovala gotovom, posle nervog sloma koji je preživeo.

Iz filma Hello I Am David: Putovanje sa Dejvidom Helfgotom.

Svetski dan muzike na dan letnje ravnodnevnice ustanovljen je pre 37 godine, na inicijativu tadašnjeg francuskog ministra kulture Žaka Langa i od tada se muzika slavi u svim svetskim metropolama. Održavaju se koncerti na otvorenom, muzika osvaja prostore. Za svaki film, uvodnu teč će dati Zoran Popović, direktor Festivala 7 Veličanstvenih.

Đ. B.