Juče su počeli edukativni treninzi za producente u okviru radionice MAIA. Radionica se održava u Vrdniku i Beogradu, i trajaće pet dana, od 19. do 23. juna. Među polaznicima nalaze se i dve naše producentkinje – Nataša Damnjanović i Marija Stojanović.

MAIA je ove godine posvećena pravnim i finansijskim pitanjima u produkciji i vodiće je međunarodni eksperti Julijana Šulc, Ilan Žirar, Stefan Ril i Sem Tejlor. U radu radionice učestvuje dvadeset mladih producenata iz petnaest evropskih zemlja, uključujući Sloveniju, Italiju, Belgiju, Španiju, Švajcarsku, Estoniju, Makedoniju, Austriju, Češku i Srbiju. Boje naše zemlje brane Nataša Damnjanović i Marija Stojanović koje će u okviru radionice razvijati svoje filmske projekte.

Producentkinja Nataša Damnjanović će ispred produkcijske kuće Dart Film predstaviti projekat za film Igrale se delije (The Heroes Were Dancing). U pitanju je projekat za novi igrani film Nikole Ljuce, poznatog po svom debitantskom ostvarenju Vlažnost. Sinopsis za triler koji je Ljuca napisao sa svojom proverenom saradnicom Stašom Bajac otkriva sledeće: Marko, posvećeni vlasnik teretane, poziva Gorana i Mariju da se pridruže njegovom timu fitnes instruktora. Muškarci se odmah zbližavaju, što produbljuje napetost između Marka i njegove supruge Ane, instruktorke joge. Kada se vikend poseta Sarajevu završi neslavno, lažni identiteti junaka počinju da se urušavaju, otkrivajući duboko sakrivene mračne tajne.

Producentkinja Marija Stojanović će ispred produkcijske kuće Sense Productions predstaviti projekat za film Salto u mestu (Somersault). Scenario za ovaj road movie su napisali Ivan Stojiljković i Boris Grgurović, a planirano je da Stojiljković i režira. Glavni junaci ovog filma su majka i njena tri sina koji zbog dugova zelenašu gube porodični stan. Olja sa sinovima beži iz grada u automobilu, lažući ih da ima plan i ušteđevinu. Tokom puta postaje očigledno da je porodica u velikoj krizi. Nakon tragedije koja zadesi njenu porodicu, Olja shvata da je kucnuo čas da se izbori za pravdu.

U sredu, 21. juna u prostorijama Jugoslovenske kinoteke u Beogradu, Filmski centar Srbije i MAIA će organizovati otvorenu sesiju EU koprodukcije: Gde je novac? koju će voditi producent Ilan Žirar.

 Đorđe Bajić