Sedmominutni igrani film Igora Simića, Melanholični dron, biće prikazan u Bukureštu, na jedanaestom izdanju Međunarodnog filmskog festivala NexT, koji će se ove godine odvijati od 22. do 26. juna, a i ove godine u konkurenciji će se više od sto kratkometražnih filmskih ostvarenja.

Podsećamo vas, Igor Simić je reditelj, producent (izvršnom produkcijom bavili su Jelena Vorkapić i Nemanja Jovanov) i scenarista Melaholičnog drona, kome je pozajmio i glas. Kratke uloge nadziranog para tumače Maja Šuša i Slaven Došlo, ulogu majke igra Ivana Petrović,  u filmu se čuje muzika Kornelija Kovača (kao i glas Zdravka Čolića). Pominjani Nemanja Jovanov bio je i direktor fotografije (dodatna fotografija delo je Uroša Milutinovića) i kolorista filma. Ostatak autorsko-sardničke ekipe čine montažer Đorđe Stanković, dizajner zvuka Šejn Beri i snimatelj zvuka Igor Bulović.

Sinopsis Melanholičnog drona glasi: Vojni dron se tokom svog poslednjeg jutra u Beogradu osvrće na svoj protraćen život, dok, leteći na autopilotu, nadgleda par koji vodi ljubav, prateći rutu kojom se kretao i njegov prethodni operator kako bi ih špijunirao. Dron spoznaje važnost eufemizama u vojnom jeziku i počinje da sve snažnije doživljava svog operatera kao biće nalik mašini.

Zoran Janković