Istaknuti klarinetista, saksofonista, kompozitor, aranžer i publicista preminuo je u Beogradu u 78. godini. Marković će među ljubiteljima pokretnih slika ostati upamćen kao kompozitor nezaboravne teme za film i seriju Otpisani.

Marković je rođen u Zagrebu, odrastao u  Osijeku. Još kao dečak je zavoleo muziku. Prvo je svirao klarinet, a kasnije se opredelio za saksofon. Bio je prvi diplomac džez odseka Muzičke akademije u Gracu. Sa Milošem Petrovičem je osnovao M&P South Quartet, etno-džez orijentacije.

Tokom karijere radio je kao jedan od šefova PGP-a i bio urednik u Televiziji Beograd, kao i predsednik Saveza kompozitora Jugoslavije. Autor je televizijskih intervjua sa ambasadorima u Beogradu, a početkom 1990-ih pisao je kolumne u Borbi u kojima je molio da se prekine s ratom i bezumljem.

Držao je klasu saksofona i klarineta na Muzičkoj školi „Stanković“ u Beogradu. Autor je plana i programa nastave za džez klarinet i saksofon. Na džez festivalu Nišvil dobio je Nagradu za životno delo.

Kao kompozitor filmske muzike, proslavio se filmom i serijom Opisani (1974-1978). Takođe, komponovao je muziku za filmove Ljubavni život Budimira Trajkovića (1977), Pozorišna veza (1980), Erogena zona (1981) i Lov u mutnom (1981).

Đorđe Bajić