Juče, u sredu, 12. jula, u prostorijama Filmskog centra Srbije održana je konferencija za novinare, na kojoj su podrobnije predstavljeni festivali srpskog filma u svetu; uz moderatora predstavljanja, Miroljuba Vučkovića, rukovodioca Filmskog centra Srbije za međunarodnu saradnju, učešće u razgovoru uzeli si i Slavica Petrović, predsednica Upravnog odbora Festivala srpskog filma u Čikagu, Predrag Vladiković, osnivač i predsednik Upravnog odbora Festivala srpskog filma u Vankuveru, i Marko Novaković, filmski i televizijski reditelj.

Slavica Petrović, predsednica Upravnog odbora Festivala srpskog filma u Čikagu, istakla je da pomenuti festival postoji već pet godina i da se može reći da je to danas možda najznačajnija kulturna manifestacija iza koje stoji srpska zajednica u Čikagu, u državi Ilinois, a možda i u čitavoj Americi. Ona je ukazala i da je Čikago poznat i kao filmski grad u kome rade velike i značajne producentske filmske kuće i da je želja organizatora ovog festivala da ih bližu povežu sa našim producentima, te da im pažnju skrenu na mogućnost snimanja filmova u Srbiji, koja ima atraktivne lokacije i veoma sposobne filmske umetnike i filmske stvaraoce svih profila. Slavica Petrović je dodala i da im je želja da naprave specijalne projekcije filma koji će biti srpskog kandidata za filmskog Oskara u trci za najbolji film sa neengleskog govornog područja, budući da je  Čikago, između ostalog, i grad u kome živi najveći broj članova Američke filmske akademije koji biraju Oskara. Tokom svečanog dela konferencije za novinare Slavica Petrović je Marku Novakoviću uručila specijalno priznanje, diplomu i bronzanu plaketu – Nagradu publike za najbolji film za ostvarenje Bez stepenika, film nastao u produkciji RTS-a. Bez stepenika je, podsećamo, bio i film u kojem je Vlastimir Đuza Stoiljković ostvario svoju poslednju filmsku ulogu.

Predrag Vladiković, osnivač i predsednik Upravnog odbora  Festivala srpskog filma u Vankuveru, pak, ukazao je na činjenicu da taj festival postoji punih deset  godina i da se održava u najekskluzivnijem bioskopu u centru Vankuvera, da su ulaznice za projekcije rasprodate unapred, da je sve više kanadske publike, a da je sam festival postavljen na profesionalne osnove i da biva prepoznavan kao značajan kulturni događaj u Vankuveru. Vladiković je dodao i da tim ovog festivala želi da doprinese povezivanju kanadskih i američkih producenata i srpske filmske produkcije, kao i da podržava stvaranje asocijacije koja će okupiti sve one koji mogu da pomognu da naši festivali postanu još bolji.

Miroljub Vučković podsetio je da je Festival srpskog filma u Australiji, koji traje već sedamnaest godina, i najstarija je filmska fešta posvećena srpskom filmu u dijaspori. Pomenuti festival se zapravo održava u više australijskih gradova (u Sidneju, Pertu, Melburnu, Brizbejnu, Adelaidi…). Vučković je naglasio da se nedavno sreo sa  našim mladim ljudima iz Beča, ljubiteljima filma, koji rade na organizovanju festivala srpskog filma i u glavnom gradu Austrije, kao i da lično podržava svaku inicijativu profesionalaca, kao i zaljubljenika u srpski film, a to se posebno odnosi na akcije i misije čiji bi  isshod bio doprinos doveđenju inostranih filmskih producenata u Srbiju.

Zoran Janković