SRB ENG

U subotu počinje 24. Festival evropskog filma Palić

14. јула 2017 | Autor: Đorđe Bajić

Dvadeset i četvrti Festival evropskog filma Palić otvoriće u subotu uveče ovogodišnji dobitnik nagrade „Aleksandar Lifka“, velikan srpskog glumišta – Slavko Štimac. Njemu će nagradu uručiti Mira Banjac, počasna predsednica Saveta Festivala. Tokom ceremonije svečanog otvaranja, koja će početi u 21 čas, biće predstavljen Međunarodni žiri Festivala koji će raditi u sastavu: Kristi Puju (predsednik), Nikola Đuričko, Gust Van Den Berge, Luiz H. Johansen i Tihana Lazović. Žiri će najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa dodeliti nagrade „Zlatni toranj” za najbolji film i „Palićki toranj” za najbolju režiju.

Prisutnom auditorijumu predstaviće se i Međunarodni žiri kritike, koji će odlučivati o najboljim filmovima iz takmičarskog programa „Paralele i sudari“, u sastavu: Marta Balaga, Janka Požonj i Ivan Velisavljević. Nakon toga, program Festivala otvoriće dobitnik Zlatnog medveda za najbolji film na Filmskom festivalu u Berlinu –  Na duši i telu rediteljke Ilidike Enjedi.

Film Axolotl Overkill.

U subotu će od 17: 30 biti održana specijalna projekcija filma Ime: Dobrica, prezime: nepoznato u subotičkom bioskopu Eurocinema,  nakon koje će Slavko Štimac, laureat nagrade „Aleksandar Lifka“, razgovarati sa prisutnom publikom. Ulaz na projekciju je besplatan. Takođe, u nedelju, 16. jula, sa početkom u 19:00 na Velikoj terasi na Paliću razgovor sa Štimcem vodiće filmski kritičar i novinar Vladan Petković. Inostranom dobitniku, čuvenom engleskom scenaristi Kristoferu Hamptonu, nagrada „Aleksandar Lifka“, koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, biće uručena u drugom delu Festivala.

Đ. B.