Ove godine na Filmskom festivalu u Sarajevu biće prisutan veliki broj srpskih autora. U trci za nagradu Srce Sarajeva nalaze se srpski dokumentarni filmovi Kada dođu svinje, Vodič kroz crnu rupu i Slatko od Ništa. Učešće čak tri filma na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Sarajevu je veliki uspeh srpske dokumentaristike. Takmičarski program Dokumentarni film predstavlja i promoviše najbolja nova ostvarenja dokumentarne produkcije iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, a među četrnaest odabranih ostvarenja uvrštena su i tri srpska filma. Među svetskim premijerama nalaze se srpsko-hrvatsko-bosanskohercegovački film Kada dođu svinje autorke Biljane Tutorov, i srpsko-bosanskohercegovačko-britanski Vodič kroz crnu rupu, reditelja Aleksandra Nikolića i Zlatka Pranjića. Kao deo regionalnih premijera u okviru ovog takmičarskog programa publika u Sarajevu moći će da pogleda Slatko od Ništa, novi dokumentarni film Borisa Mitića, autora filmova Pretty Dyana i Doviđenja, kako ste? Navedeni filmovi su u konkurenciji za nagradu Srce Sarajeva, Nagradu za ljudska prava i Specijalnu nagradu.

Iz filma Slatko od Ništa.

Po jedanaesti put tokom Sarajevskog filmskog festivala biće održan i program Talents Sarajevo, na kome će ove godine učestvovati trinaestoro mladih filmskih stvaralaca iz Srbije. U grupi odabranih glumaca našli su se Vaja Dujović i Ivan Marković, a od reditelja tu su Sonja Rakić i Strahinja Mlađenović, autor filma Ona je živa, dok su za producentsku podgrupu odabrani Tijana Drakulić, Ana Renovica i Miloš Ljubomirović. Među pozvanim mladim scenaristima su i ovdašnje mlade scenaristkinje Katarina Janković, Milica Živanović i Sanja Živković, a boje ovdašnjih mladih direktora fotografije u Sarajevu će braniti Milica Drakulić; tu su i montažerka Marija Kovačina, kao i Mina Stanikić, koja će učestvovati u podsekciji Talent Press. To nije sve. U okviru odeljka nazvanog Pack & Pitch, u svojstvu producentkinja, svoj projekat filma radnog naziva So, Where the Hell is My Prince Charming? predstaviće Ana Renovica i Sonja Rakić.

Na najvažnijoj regionalnoj platformi CineLink u okviru selekcije koprodukcijskog marketa Sarajevskog filmskog festivala, biće zastupljena čak tri srpska projekta – što je izuzetan uspeh. Među filmskim projekatima u ranoj fazi razvoja nalazi se  projekat Linije želje (Desire Lines), koji treba da, u produkciji produkcijske kuće Dart Film, režira Dane Komljen. Na listi odabranih našla su se i dva srpska projekta u odmakloj fazi razvoja: Budi Bog s nama Slobodana Šijana i Korisnici Ivana Ikića. Šijanov novi film su već podržali FCS i HAVC, a iza njega stoji produkcijska kuća Gargantua Films. Korisnici će biti drugi dugometražni igrani film mladog Ivana Ikića. Ovaj projekat produkcijske kuće SENSE Production podržao je Filmski centar Srbije na Konkursu za razvoj scenarija, razvijan je kroz program Cinefondation Residence u Kanu, a našao se među projektima iz Srbije koje je podržala Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa – MEDIA.

 

Uskoro na našem portalu čitajte više o sarajevskoj premijeri Bjelogrlićevog pilota za seriju Senke nad Balkanom i učešću srpskih projekata na platformi CineLink Drama. Filmski festival u Sarajevu ove godine održaće se ove godine 23. put i to u periodu između 11. i 18. avgusta.

Đorđe Bajić & Zoran Janković