Srpska kinematografija biće višestruko zastupljena u okviru jubilarnog, dvadesetog Filmskog festivala u Motovunu, koji će se ovog leta održati od 25. do 29. jula, naravno, u Motovunu. U glavni program je uvršten dugometražni dokumentarni film rediteljke Tee Lukač, Najvažniji dečko na svetu. Podsećamo vas, ovaj film pobednik je  domaće selekcije drugog izdanja festivala muzičkih dokumentaraca Dok’n’Ritam, održanog prošlog meseca u Domu kulture Studentski grad. Više o filmu o Najvažnijem dečku na svetu možete saznati iz našeg razgovora sa Teom Lukač.

Mesto u programskoj selekciji Motovunski kratki izborio kratkometražni igrani film Vladimira Milovanovića, Samo devojčice plaču. Samo devojčice plaču Vladimira Milovanovića proglašen je najboljim domaćim/srpskim kratkim igranim filmom na ovogodišnjem Martovskom festivalu (kratkometražnog i dokumentarnog filma) u Beogradu. A naš razgovor sa Vladimirom Milovanovićem o filmu Samo devojčice plaču u celosti možete pročitati ovde.

Osim toga, u okviru programa Izopačena umjetnost 2.0 biće prikazana i Dubina dva Ognjena Glavonića, kao i kratkometražni dokumentarni film Dine Mustafića, Pogled umetnika na prošlost iz 2012. godine, nastao u produkciji REKOM-a. Naš razgovor sa Ognjenom Glavonićem o Dubini dva u celini je dostupan ovde.

Plakat za film Dubina dva.

Više o celokupnom programu i sadržaju ovogodišnjeg festivala u Motovunu na zvaničnom sajtu festuvala.

Zoran Janković