U Švajcarskoj će ovog avgusta biti prikazana čak četri filma srpskih autora. Pored kratkih filmova u režiji Jelene Gavrilović i Matije Gluščevića, u okviru ovogodišnjeg izdanja Filmskog festivala u Lokarnu našle su se nove režije već svetski poznatih autora Borisa Mitića i Daneta Komljena.

Filmski festival u Lokarnu ove godine slavi sedamdeset godina postojanja. U pitanju je jedan od najvažnijih evropskih festivala, čija je glavna nagrada znameniti Zlatni leopard. Tokom proteklih sedam decenija, glavnu nagradu festivala su za svoje filmove osvajali znameniti filmski stvaraoci, a među njima: Rene Kler, Roberto Roselini, Džon Ford, Mikelanđelo Antonioni, Stenli Kjubrik, Majk Li, Džim Džarmuš, Lav Dijaz… Ne treba zaboraviti da je Zlatnog leoparda 1970. godine osvojio i srpski reditelj Branko Pleša za film Lilika.

Iz filma Slatko od Ništa.

U okviru programa Znaci života (Signs of Life) prisutni će moći da pogledaju novi film dokumentariste Borisa Mitića, Slatko od Ništa (engleski naziv: In Praise of Nothing), srpsko-francusko-hrvatsku koprodukciju. Mitić je poznat po dugometražnim dokumentarnim filmovima Pretty Dyana i Doviđenja, kako ste, a Slatko od Ništa je nastalo zahvaljujući podršci Filmskog centra SrbijeHrvatskog audiovizualnog centra, Kretivne Evrope (Creative Europe TV Programming), IDFA fonda (IDFA Bertha Fund) i Centra za savremenu umetnost u Ženevi. Projekat je, dok je bio u završnoj fazi, dobio u Trstu i HBO Evropsku nagradu (HBO Europe Award) za najbolji dokumentarni film u nastajanju. Slatko od Ništa je producirala beogradska producentska kuća Dribbling Pictures, u saradnji sa partnerima Anti-Apsurd (Zagreb) i La bête (Pariz). U pitanju je satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa, umorno od toga što ga ne razumeju, beži od kuće i dolazi da nam se obrati po prvi i poslednji put. Muziku za film su pisali velemajstori kabarea Paskal Komelad i The Tiger Lillies, dok je narator čuveni Igi Pop. Film Slatko od Ništa traje 78 minuta i u Lokarnu će imati svoju svetsku premijeru.

Reditelj Boris Mitić.

U istom programu biće, isto premijerno, prikazan i kratki, sedamnaestominutni film Daneta Komljena, Phantasiesätze (Fantasy Sentences), urađen u nemačko-danskoj produkciji. Svi severni gradovi, prvi dugometražni Komljenov film, imao je svetsku premijeru 5. avgusta 2016. godine, upravo u Lokarnu, takođe u okviru selekcije Znaci života. Program Znaci života istražuje granice filmskog jezika, akcenat stavljajući na nove forme naracije i inovaciju u izrazu.

Dane Komljen, reditelj.

Kao što smo već ranije izvestili, u međunarodni deo ponude zvaničnog takmičarskog programa Lepoardi sutrašnjice (Pardi di domani) u Lokarnu, uvrštena su i dva kratkometražna ostvarenja mladih srpskih reditelja – u pitanju su film Nikog nema, rediteljke Jelene Gavrilović, i film Loop, reditelja Matije Gluščevića.

Prizor iz filma Loop.

Dvadesetominutni film Nikog nema je realizovan u koprodukciji Fakulteta dramskih umetnosti i produkcijske kuće Media Plus, uz podršku Filmskog centra Srbije. Glumačku ekipu predvode Igor Benčina, Miodrag Dragičević, Teodora Janković i Nina Popović, Film je premijerno prikazan 14. januara 2017. godine u Kustendorfu, nakon čega i na Martovskom festivalu u Beogradu. Dvadesetominutni film Loop režirao je Matija Gluščević, čiji je kratki dokumentarni film Utopija prikazan na ovogodišnjem Martovskom festivalu. Glavnu ulogu u filmu tumači Jovana Gavrilović, a glumačku podršku joj, između ostalih pružaju, Strahinja Blažić i Marko Janketić. Film je realizovan u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti i u Lokarnu će imati svetsku premijeru.

Prizor iz filma Nikog nema.

Filmski festival u Lokarnu održava se ove godine od 2. do 12. avgusta, i to po, kao što smo već podvukli, jubilarni 70. put.

 Zoran Janković & Đorđe Bajić