Juče je završeno snimanje kratkog igranog filma Škrge, čiji su ključni autori reditelj Nikola Zdravković i producent Miroslav Đurđević. Film je nastao po motivima priče Nedeljni dan nobelovca Maria Vargasa Ljose.

Producent Miroslav Đurđević se raduje što je realizovana njegova ideja da se Ljosina priča pretoči u kratki film i što su obezbeđena autorska prava za adaptaciju. Na scenariju za Škrge su radile Isidora Milosavljević i Tisa Milić, dok je za režiju bio zadužen mladi Nikola Zdravković, ljubiteljima kratkog filma poznat po ostvarenjim Svetski rekorderi (2016) i Noćas mi srce pati (2014).

Sinopsis otkriva sledeće:  Šesnaestogodišnjaci Marko i Darko su blizanci među kojima od malih nogu vlada rivalitet, pre svega zato što su hteli da se razlikuju. Marko oduvek važi za pažljivog, odmerenog i vrednog dečka, dok je Darko bio suprotno kroz agresiju tražio svoju posebnost. Darko je dominantan i omiljen u svakom društvu, dok je Marko dobar u školi i povučen u društvu. Jednog dana, Darko dobija poziv na žurku na kojoj će biti i Ana, devojka u koju je Marko zaljubljen i kojoj tog istog dana pokušava da izjavi ljubav, ali od treme ne uspeva. Na kraju je poziva da odu u bioskop, što ona odbija pravdajući se da ide na žurku. Poznavajući Darkovu reputaciju i površne namere, Marko strahuje da će se između Darka i Ane te večeri nešto dogotiti, te beži s časova i odlazi u kafanu u kojoj je Darko sa društvom i, ne bi li ga zadržao, izaziva ga u piću…

Pored već navedenih kreativaca, reditelja, producenta i scenaristkinja, na filmu su radili direktor fotografije Nemanja Veselinović, pomoćnica režije Milena Grujić i organizatori Vanja Lozanović, Ena Bajraktarević i Nađa Vujić. Za kostim su bile zadužene Andrijana Stojković i Margareta Marinković, a za scenografiju Dragana Manislavić, Nera Vulović i Itana Pejović. Glavne uloge tumače Nikola i Đorđe Racković, a pored njih u filmu glume Vanja Jovanović, Stojša Oljačić, Vukašin Jovanović, Miona Marković, Tatjana Venčelovski, Tamara Silbaški i Nenad Heraković.

Film Škrge je završni ispit master studija producenta Miroslava Đurđevića, a premijera je planirana za septembar ove godine. Nakon toga će film započeti svoj festivalski život na festivalima studentskog i kratkog igranog filma u regionu i šire.

Đorđe Bajić