Gap-Financing Market ovogodišnjeg Filmskog festivala u Veneciji, market čiji je cilj pomoć evropskim nezavisnim i internacionalnim producentima da obezbede konačni udeo u sveukupnoj finansijskoj strukturi svojih filmskih projekata, objavio je listu sačinjenu od 47 ovogodišnjih učesnika; lista obuhvata dugometražne filmove, dokumerntarce, televizijske serije i projekte iz domena virtualne stvarnosti. Među odabranim i pozvanim našao se i jedan srpski projekat.

U pitanju je projekat nazvan Spomenik, koji pripada upravo polju virtualne stvarnosti i  čiji je autor Ivan Knežević. Knežević je donedavno bio najpoznatiji kao čest saradnik i montažer filmova reditelja Miloša Pušića (Jesen u mojoj ulici, Odumiranje), a ove godine je posebnu pažnju filmske i televizijske javnosti privukla činjenica da je upravo Knežević bio jedan od pobednika regionalnog konkursa za nove dramske serije pod okriljem moćnog HBO-a. Projekat Kneževićevog VR filma Spomenik, iza koga stoji kuća Black Box, u Veneciji će se nadmetati i biti predstavljen potencijalnim finansijerima u okviru podsekcije nazvane Biennale College Virtual Reality Projects. Napomenimo ovde da su upravo ove godine u grupu izabranih projekata na ovom marketu po prvi put uvrštena i kratkometražna ostvarenja koji se bave mogućnostima i tehnikama virtualne stvarnosti.

Ono što izdvaja Gap-Financing Market od ostalih filmskih marketa  je postavka po kojoj pravo prijave imaju samo projekti koji već imaju najmanje 70 % obezbeđenog budžeta, što onda znači da imaju veće šanse da i zaista dođu do završnog oblika. Gap-Financing Market, koji čini suštinski deo šireg projekta nazvanog Venecijanski produkcijski most (Venice Production Bridge), organizovaće sastanke jedan-na-jedan za timove izabranih projekata i potencijalne investitore, uključujući producente, finansijere, bankare, distributere, agente prodaje, TV urednike i izvršne direktore striming platformi.

Glasoviti Venecijanski filmski festival, 74. po redu,  ove godine biće održan između 30. avgusta i 9. septembra, dok će Gap-Financing Market trajati u periodu između 1. i 3. septembra. Celokupan projekat Venecijanski produkcijski most teći će od 31. avgusta do 5. septembra.

Zoran Janković