SRB ENG

Sutra u Požegi kreće novo izdanje Međunarodnog filmskog kampa „Interakcija“

9. авг 2017 | Autor: Zoran Janković
U organizaciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart“,  u drugoj polovini avgusta u Požegi će boraviti 35 mladih dokumentarista iz 21 zemlje, koji će u okviru 12. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija 2017“ i 7. Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma „Interdoc 2017“ učestvovati u produkciji dokumentaraca, odnosno prisustvovati predavanjima iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma.

U okviru kampa „Interakcija“, od 10. do 27. avgusta, 15 studenata režije, kamere, dizajna zvuka, montaže i produkcije, podeljeni u tri ekipe, snimiće tri dokumentarna filma na temu „Mali grad-veliki ljudi“. Najpre, tokom sedmodnevnog boravka u Užicu, Ivanjici i Čačku, učesnici će pronaći priče i snimiti materijal za dokumentarce. Po završetku snimanja, 17. avgusta, učesnici iz sve tri ekipe okupiće se u Požegi, gde će im se pridružiti i 20 polaznika masterklasa „Interdoc“.

U narednih deset dana, dok učesnici kampa montiraju svoje filmove, polaznici masterklasa će prisustvovati predavanjima  iz oblasti kreativnog dokumentarnog filma. Ovogodišnji predavači na masterklasu su naši istaknuti dokumentaristi Dragan  Elčić i Mladen Matičević. Istovremeno, u večernjim satima, učesnici kao i ljubitelji dokumentarnog filma iz Požege i okolnih mesta, moći će da pogledaju studentske, ali i dokumentarce afirmisanih, domaćih autora. Pored filmova učesnika,  u okviru programa „Interscreen“, biće prikazan izbor kratkih dokumentarnih filmova Vladimira Perovića, višestruko nagrađivani Anplagd u režiji Mladena Kovačevića, kao i Flotel Europa u režiji Vladimira Tomića, dokumentarni film koji je premijerno prikazan i nagrađen na 65. Berlinskom filmskom festivalu. Tamara von Steiner predstaviće Udruženje dokumentarista DokSrbija i tom prilikom biće prikazan  njen dokumentarac Controindicazione. U programu „Interscreen“ biće prikazan i izbor najboljih studentskih dokumentaraca snimljenih u prethodnoj školskoj godini širom sveta, a u selekciji Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola – CILECT.

U saradnji sa MEDIA deskom Srbija, 18. i 19. avgusta, biće održani MEDIA dani, namenjeni učesnicima kampa i masterklasa, ali i predstavnicima audiovizuelnog sektora, kompanijama, nevladinim organizacijama, kulturnim institucijama i profesionalnim mrežama koje mogu imati koristi od programa Kreativna Evropa.  Tom prilikom biće predstavljene osnovne informacije o MEDIA potprogramu, karakteristike konkursnih procedura koje postoje u okviru ovog potprograma, ali biće reči i o evropskim kulturnim politikama i generalnim ciljevima programa.

Od prošle godine, istovremeno sa održavanjem kampa Interakcija i masterklasa Interdoc, održava se i Inter | Video | Akcija,  rezidencijalni program za domaće video umetnike. Ove godine, umetnici Mirjana Boba StojadinovićMiloš Tomić, tokom boravka u Požegi, kroz saradnju sa učesnicima kampa i masterklasa,  kao i sa volonterima i širom lokalnom zajednicom će realizovati svoje video radove.

Ovogodišnji kamp „Interakcija“ će započeti otvaranjem izložbe radova Dragane Žarevac i Anice Vučetić, koji su nastali tokom prošlogodišnje rezidencije. Izložba će biti otvorena, u sredu 9. avgusta, u 20 časova, u galeriji „Remont“ u Beogradu, veče uoči dolaska učesnika kampa u Srbiju. U slobodno vreme, učesnici će posetiti Drvengrad i manastire Ovčarsko-kablarske klisure, a premijera filmova snimljenih tokom kampa biće održana u Dvorani Kulturnog centra Beograda, 26. avgusta.

Kroz realizaciju projekata, NFC „Filmart“, nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih, da podstakne razvoj i produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola, kao i da kroz rad u multinacionalnim filmskim ekipama podstiče multikulturalnost i razmenu iskustva između studenata filmskih akademija iz celog sveta. Do danas, na kampu je učestvovalo 204 učesnika iz 50 zemalja, dok je na masterklasu Interdoc učestvovalo 78 učesnika iz 30 zemalja. Snimljen je 41 dokumentarni film i osvojeno 13 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Kamp se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka,​ ​Opštine Ivanjica, kao i brojnih partnera iz javnog, nezavisnog i biznis sektora. ​Medijski partneri projekta su Radio-televizija Srbije i portal SEEcult.org.

Z. J.