Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da je srpska autorka Biljana Tutorov dobila nagradu Evropske dokumentarne mreže (The European Documenatry Network, EDN), i to za film Kada dođu svinje koji je premijereno prikazan na u petak završenom Sarajevo film festivalu.

EDN stipendija za talentovane (The EDN Talent Grant) je godišnja nagrada koja se dodeljuje na Sarajevo film festivalu (SFF), a u želji da se na taj način oda priznanje talentima koji obećavaju iz domena dokumentarnog filma. Nagrada je ustanovljena zahvaljujući saradnji Sarajevo film festivala i Evropske dokumentarne mreže, a sa idejom da se podrže stvaraoci iz Istočne Evrope. Pobednik se bira među autorima koji imaju film u takmičarkom programu „Dokumentarni film“ na SFF-u. Ove godine ova nagrada je pripala Biljani Tutorov za njen debitantski dugometražni dokumentarni film Kada dođu svinje. U obrazloženju žirija piše da film poseduje zadivljujući potencijal i socio-političku važnost. „Biljana Tutorov je snimila prekrasan film o Dragoslavi. Ova dama koju smo veoma rado upoznali ima stalnu potrebu da spozna svet izvan stana u kome živi. Ona želi bolji život za sebe i svoje unuke, muža, prijateljice… bez obzira je građanin u društvu gde se nalazi u političkoj manjini“, stoji još u saopštenju žirija.

Iz filma Kada dođu svinje

EDN stipendija za talentovane obuhvata: besplatnu propusnicu za pičing forum u Atini, važnom događaju na kome se razvijaju novi dokumentarni filmovi uz pomoć stranih tutora, kao i jednočasnovni sastanak sa članom tima Evropske dokumentarne mreže koji je zadužen za radionicu na ovom forumu.

Biljana Tutorov, nagrađena autorka

Da se podsetimo… Dugometražni dokumenatrni film srpske rediteljke Biljane Tutorov, Kada dođu svinje, imao je 15. avgusta svoju svetsku premijeru na Sarajevo film festivalu, u krcatoj sali multipleksa Cinema City. Publici se tom prilikom predstavila rediteljka, kao i glavna akterka njenog filma, Dragoslava Aleksić. Sinopsis naveden u festivalskom katalogu otkriva sledeće: „Dragoslava ima četiri televizora, troje unuka, dve najbolje drugarice i muža sa kojim se otima za daljinski upravljač. Živela je u pet zemalja a da se nije pomerila iz svog stana u pograničnoj varošici.  Mediji i politika su se uvukli u porodičnu intimu dok ona sa humorom i čvrstinom promišlja o tome. Umesto bajki izmišlja za decu priče iz stvarnog života dok u njoj nada u bolju budućnost ne jenjava. Od ujutro od kada ustanemo svaki naš gest je čin odgovornosti kojim započinje promena sveta“.

Film Kada dođu svinje traje 75 minuta, a njegov nastanak podržao je i Filmski centar Srbije.

Đorđe Bajić