Evropska filmska akademija (EFA) saopštila je da je srpski film Rekvijem za gospodju J. ušao u najuži izbor filmova aktuelne evropske produkcije 2016/17, filmova koji sada učestvuju u trci za 30. Evropske filmske nagrade.

Bojan Vuletić na snimanju Rekvijema za gospođu J.

Članovi Akademije će u naredna dva meseca, glasanjem, odrediti nominacije za najbolji film i doprinose u ostalim kategorijama (režija, scenario, gluma). Nominacije će biti saopštene 4. novembra a završna svečanost na kojoj će biti saopšteni dobitnici nagrada, biće održana 9. decembra u Berlinu.  U trci za nominicije za pomenute nagrade Evropske filmske akademije Rekvijem za gospodju J. nadmetaće se sa novim filmovima Hanekea, Kariusmakija, Ozona, Zvjaginceva, Koncalovskog, Vajde, Loznice, Estlunda

Rekvijem za gospodju J. režirao je Bojan Vuletić, u naslovnoj ulozi je Mirjana Karanović. Producent je Nenad Dukić. Film je svetsku premijeru imao na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu, prikazan je potom na još 25 međunarodnih i domaćih festivala (Karlove Vari, Moskva, Sarajevo…) i osvojio 9 nagrada, pored ostalih za najbolji film u Visbadenu i nagradu međunarodne kritike FIPRESCI u Sofiji. Do kraja godine, film je pozvan na još 17 festivala (Montreal, Kopenhagen, Solun, Kairo…).

Nakon ucešća na Sarajevskom filmskom festivalu, Vuleticev film ovih dana učestvuje na festivalu u Vukovaru.

 Zoran Janković