Kako je leto tradicionalno vreme za snimanje filmova u Srbiji, ne čudi što u ovom trenutku teku završne postprodukcione pripreme, samo snimanje ili postprodukcioni radovi u slučaju nekoliko srpskih dugometražnih filmova. S ponosom vam predstavljamo i najavljujemo četiri filma čiji je nastanak institucionalno i finansijski podržao Filmski centar Srbije.

Zlogonje, debitantski celovečernji igrani film mladog reditelja Raška Miljkovića, izdvaja po činjenici da je reč o filmu za decu. Scenario, nastao po motivima romana O dugmetu i sreći Jasminke Petrović, delo je Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića, i prati priči čiji je cilj da kroz formu zabavne avanture dočara snagu dečje volje i lepotu maštanja, zbog kojih se mogu prebroditi svi stvarni problemi. Glavne uloge tumače mali Mihajlo Milavić i Silma Mahmuti, a u filmu se pojavljuju glumci Jelena Đokić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova, Stela Ćetković, Milena Predić i Matija Popović. Direktor fotografije je Mikša Anđelić. Film je srpsko-makedonska koprodukcija, i nastaje i uz podršku Filmskog centra Srbije, MEDIA programa Kreativna Evropa, Makedonske filmske agencije, Ministarstva prosvete Srbije, Opštine Stari grad i Grada Beograda.

Završeno je i snimanje filma Šavovi, novog ostvarenja Miroslava Terzića, reditelja hit-filma Ustanička ulica. Priča Šavova, uz elementre trilera i melodrame, bavi se temom novorođenih beba nestalih  iz bolnica u Beogradu, a scenario filma inspirisan je svedočenjem jedne od majki, krojačice iz Beograda, koja veruje da joj je dete oteto pre više od dvadest godina. Snimanje filma završeno je 21. avgusta u Beogradu, autorka scenarija je Elma Tataragić, a direktor fotografije je Damjan Radovanović, snimatelj Ničijeg deteta.  Glavne uloge tumače: Snežana Bogdanović, Marko Baćović, Vesna Trivalić, Dragana Varagić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Jovana Stojiljković, Pavle Čemerikić, Rale Milenković… Film su pomogli Filmski centar Srbije, Filmski centar Slovenije i Evropski filmski fond Euroimages.

Ovih dana u Beogradu je u toku snimanje filma Asimetrija – tri teritorije, dugometražnog igranog prvenca mlade rediteljke Maše Nešković. Asimetrija – tri teritorije (projekat ranije poznat kao Najduže leto) nastaje po scenariju koji su napisali rediteljka i Vladimir Arsenijević. Zaplet prati tri priče koje se  gotovo nasumično prepliću, sklapajući širu priču samo jednog para – jednog ljubavnog odnosa u tri ključna životna trenutka. Snimatelj ovog ostvarenja je Đorđe Arambašić, direktor fotografije na filmovima Neposlušni, Slepi putnik na brodu ludaka i Igla ispod praga, a uloge u Asimetriji… tumače Daria Lorenci Flatz, Uliks Fehmiu, Mira Janjetović, Mladen Sovilj, Lola Vitasović i Mateja Poljčić. Film su podržali Filmski centar Srbije i Skupština grada Beograda.

Teče i snimanje filma Volja sinovljeva; i u ovom slučaju reč je o prvom filmu mladog reditelja. Po scenariju Strahinje Madžarevića, film režira montažer i reditelj Nemanja Ćeranić. Produkcija filma, između ostalog, Volju sinovljevu najavljuje kao spoj tradicije i moderne kulture, sa elementima epskog pesništva u savremenom filmskom izrazu, ali i kao višeslojan žanrovski film, pun napetosti, poetike, alegoričan i uzbudljiv, zaodenut ruhom postapokalipse i nošen uticajima Japana i Holivuda. Direktor fotografije je talentovani Igor Marović, snimatelj filmova Amanet i Pogledi zatvorenih očiju, a muziku za film stvara Đorđe Miljenović. Glavna uloga poverena je Igoru Benčini, a u Volji sinovljevoj gledaćemo i Žarka Lauševića, Svetozara Cvetkovića, Sergeja Trifunovića, Radoja Čupića, Slavka Labovića, Petra Benčinu, Martu Bjelicu… Film su podržali Filmski centar Srbije i Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Zoran Janković