U rodnom Beogradu je, nakon borbe sa teškom bolešću, u 45. godini preminula Irena Mičijević, filmska, televizijska i pozorišna glumica.

Irena Mičijević rođena je u Beogradu, 17. novembra 1972. Fakultet dramskih umetnosti upisala je sa šesnaest godina, iz prvog pokušaja. Njena prva profesionalna uloga bila je glavna uloga u televizijskoj drami Velika, mala matura (1991). Prvu ulogu na velikom platnu ostvarila je u horror komediji Dragana Kresoje Pun mesec nad Beogradom (1993), u kojoj je glumila devojku glavnog junaka Alekse (Dragan Bjelogrlić).

Flešbek

Početkom 1990-ih mlada glumica je napustila zemlju, deset godina živela u Španiji, a zatim se preselila u Veliku Britaniju. Karijeru je gradila u inostranstvu, ali i u rodnoj zemlji, često se vraćajući u Srbiju. Na poziv reditelja Miloša Radovića odigrala je glavnu žensku ulogu u njegovom uspešnoj crnoj komediji Mali svet (2003), u kojoj joj je partner bio Miki Manojlović. Sa Lazarom Ristovskim i Tarikom Filipovićem glumila je u bosanskom filmu Fino uštimovani mrtvaci (2005). Poslednju ulogu u jednom srpskom filmu odigrala je u Flešbeku (2010) Aleksandra Jankovića. Možda i najveću popularnost ostvarila je zahvaljujuću seriji Žene sa Dedinja (2011-2015) u kojoj je tumačila jednu od glavnih uloga.

Irena Mičijević živela je u Londonu sa suprugom i ćerkom, a u Velikoj Britaniji je takođe glumila u nizu filmova i televizijskih serija.

Đorđe Bajić