Srpski film biće u središtu sekcije Fokus prestižnog Međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel, koji će biti održan u švajcarskom gradu Nionu između 13. i 18. aprila 2018. Fokus Srbija će, u partnerstvu sa Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC), akcentovati visoki kvalitet srpskih dokumentarnih filmova. Partner festivala u ovom programu je, naravno, Filmski centar Srbije.

Petnaestak savremenih srpskih dokumentarnih ostvarenja biće prikazano tokom 49. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Nionu. Uz to, srpski producenti i reditelji predstaviće pet filmova koji su i dalje u fazi razvoja, i biće im, tokom programa Focus Talk, obezbeđeni i sastanci sa televizijskim urednicima, producentima, distributerima i fondovima. U planu su brojna okupljanja kojima će prisustvovati srpski gosti (reditelji, producenti, filmske institucije), razgovori, proučavanje konkretnih slučajeva i projekata, a sve sa ciljem da se što podrobnije istraži srpski filmski prostor tokom poslednjih deset godina, kao i trenutne koprodukcione mogućnosti i situacija u vezi sa finansiranjem filmova. Projekat koji najviše obećava biće ovenčan nagradom Prix visions sud est, koja sa sobom donosi i novčani iznos od 10 hiljada švajcarskih franaka.

Treba dodati i to da će srpski dokumentarni projekti koji budu bili prijavljeni bilo za program Fokus Srbija, bilo za program La Fabrique Cinéma de l’Institut français, biti procenjivani i razmatrani od strane oba programa i mogu biti odabrani za oba programa. Sve to sa ciljem da novi projekti dobiju priliku da budu predstavljeni kako na festivalu Visions du Réel u Nionu, tako u okviru programa La Fabrique Cinéma de l’Institut français koji je već tradicionalno deo Kanskog filmskog festivala.