SRB ENG

Ruđero Deodato dobitnik Plakete Jugoslovenske kinoteke i nagrade „Bela Lugoši“

13. сеп 2017 | Autor: Đorđe Bajić

Italijanski reditelj poznat po svojim horor ostvarenjima, od kojih se posebno ističe čuveni Kanibal holokaust iz 1980. godine, posetiće Srbiju i tom prilikom dobiti dve nagrade.

Kultni Kanibal holokaust i danas privlači pažnju poklonika ekstremnog horora

Rođen 1939. godine u Potenzi, u Italiji, Deodato je filmom počeo da se bavi kao asistent čuvenog Roberta Roselinija. Deodatova karijera dobija na zaletu nakon velikog uspeha čuvenog filma Đango (1966), na kojem je radio kao reditelj druge ekipe. Godine 1977. režira film Poslednji kanibal na svetu, a nakon uspeha ovog filma odlazi korak dalje sa sličnom tematikom i režira Kanibal holokaust (1980), jedan od najkontroverznijih i najbrutalnijih filmova u istoriji, koji je bio zabranjen u preko 50 zemalja.

Američki poster za film Pakao uživo

Deodato je nakon ovog filma dobio nadimak „Gospodin ljudožder“. Iako mu kasnija ostvarenja, kao što su Kuća na kraju parka, Pljačkaši Atlantide, Pakao uživo i Kampovanje užasa, nisu bila toliko uspešna, činjenica je da je Deodato ostavio značajan uticaj na svetsku kinematografiju, a čak su i reditelji, kao što su Oliver Stoun, Kventin Tarantino i Ilaj Rot, isticali da ih je on inspirisao.

Iz filma Kuća na ivici parka

Njegov poslednji film Balada u krvi biće prikazan na Dead Lake festivalu 15. septembra od 20 časova, a Deodato će prisustvovati projekciji kao specijalni gost i dobitnik nagrade „Bela Lugoši“, koja će mu biti uručena na zatvaranju Festivala. Italijanska glumica Karlota Moreli, protagonistkinja filma Balada u krvi, biće takođe gošća festivala. Kao specijalna projekcija kultni Holokaust ljudoždera biće prikazan u subotu, 16. septembra, od 20 časova. Dead Lake Horror & Wine Festival nagradu „Bela Lugoši“ dodeljuje za izuzetan doprinos horor umetnosti.

DVD izdanje Deodatovog krimića Živi kao pajkan, umri kao čovek

Ruđeru Deodatu biće 14. septembra u Beogradu biti uručena Plaketa Jugoslovenske kinoteke.  Konferencija za štampu i uručenenje plakete biće upriličeni od 13 časova u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1, sala na 2. spratu). Tom prilikom će se prisutnima obratiti Milan Todorović (programski direktor Dead Lake Horror & Wine festivala), Mаrjаn Vujović (uprаvnik Muzejа Jugoslovenske kinoteke) i specijalni gost – Ruđero Deodato. Gospodinu Deodatu Plaketu će uručiti tom prilikom predstavnik Kinoteke.

tekst: Đorđe Bajić
foto: Oliver Streker