U Kulturnom centru Inđije u subotu, 30. septembra, sa početkom u 20 časova, biće održana premijera dugometražnog igranog filma Panedomonium mladog reditelja Nikole Jovića.

Mlada ekipa na okupu

Pandemonium je Jovićev celovečernji prvenac i nastao je po scemnariju koji je reditelj napisao zajedno sa Kristijanom Markovićem, koji i tumači glavnu ulogu u ovom osrtvarenju. Kristijan Marković je istovremeno i producent Pandemoniuma. Direktor fotografije je Dejan Petković, a muzika je delo Božidara Marinkovića, Dušana Banića i Rodoljuba Raičkovića. Za zvuk je bio zadužen Stevan Pivin.

Uloge u ovom filmu tumače: Kristijan Marković, Damir Brahović, Elena Baranj, Aleksandar Babić, Saša Jović, Radovan Skendžić, Luka Janković, Milan Tica, Filip Šćekić, Andrea Protić, Dalino Obradović i Lazar Stojić.

Reditelj Nikola Jović nam je ovim rečima predstavio svoj dugometražni prvenac „Pandemonium je niskobudžetni horor sa primesama trilera. Radnja filma prati dva službenika državne bezbednosti, Aleksandra i Relju, koji su poslati da ispitaju čudne okolnosti pod kojim je nestala jedna devojčica sa svojim ujakom. Iako na prvi pogled deluje kao slučaj obične otmice, istraga brzo pokazuje da su po sredi sile koje prevazilaze granice pojmljivog. Ova saznanja u biti testiraju dosadašnja uverenja protagonista o onome šta je realno, i šalje ih na put sa kog će se ili vratiti kao bolji ljudi ili se neće vratiti uopšte. Iako je utemeljen na žanrovskim konvencijama filmova koji mu idejno prethode, film ne propušta da na momente izvrši subverziju istih, dok se u isto vreme (implicitno) bavi idejom o poreklu zla koje je krije iza lepe površine (motivom koji je prisutan što kroz delo Dejvida Linča, što kroz horore šezdesetih i sedamdesetih), kao i to da li je to zlo inherentno čovekovom delovanju ili ne.“

Ulaznice za projekciju se mogu podići na blagajni Kulturnog centra Inđije (Ulica Vojvode Stepe 40a), a kako je najavljeno, 7. oktobra će biti priređena još jedna projekcija Pandemoniuma.

Zoran Janković