Jedan od filmskih projekata ove godine podržanih od strane Filmskog centra Srbije u kategoriji manjinskih produkcija je dokumentarno ostvarenje Zemlja autora Marka Šipke iz Republike Srpske. Film se bavi napuštenim i razorenim planinskim selom dvadeset godina po svršetku rata, a više saznajte iz našeg razgovora upravo sa Markom Šipkom, ključnim autorom Zemlje.

 Šta se u ovom treuntku zbiva sa filmom Zemlja, u kojoj fazi se trenutno ovaj film nalazi? Ko su ključni saradnici?

Produkciju za film potpisuju Zoran Galić i Mirjana Galić iz Vizart Film produkcije iz Banjaluke, kao većinski producenti, i odnedavno i Cinesport production,  kao naš partner iz Srbije. Planirana su 74 snimajuća dana i mi smo ih imali oko preko četrdeset. Čeka nas vrlo radna jesen i zima i nadamo se da ćemo početkom iduće godine ući u postprodukciju.

U rediteljskoj eksplikaciji naglašava se značaj tragova, te, koliko su tragovi događaja kojima se Zemlja bavi i dalje uočljivi i filmski potentni?

Tragovi, bar oni fizički i materijalni su i dalje prisutni, iako polako nestaju. Priroda prijeti da ih osvoji, ali i ovaj film je na neki način borba protiv toga. S druge strane, postoje tragovi u samim ljudima, u njihovim sjećanjima, i oni su podjednako bitni. U ovom filmu, ti tragovi su ne samo vidljivi, nego su i sama suština priče. Zemlja koja krije tragove odrastanja, stradanja i prolaznosti vremena.

Marko Šipka

Kako nastaje jedan ovakav filma, pa još u uslovima rada kakvi su u Republici Srpskoj?

Nastaje kao rezultat enormnog entuzijazma i energije. Nastaje prvo kao film koji mora biti snimljen po svaku cijenu, pa tek onda na dnevni red dolaze ona racionalna pitanja – Kako? Gdje? Kada?; nastaje kao rezultat povjerenja unutar naše malobrojne ekipe i našeg vjerovanja da činimo pravu stvar, bez opterećenja da li će nam taj film donijeti i finansijsku korist. Prošle su već tri godine od našeg prvog sastanka i razgovora o ideji za film. Vizart Film produkcija je stala uz projekat i napravili smo prvo, istraživačko snimanje. U međuvremenu je film bio dio Ex Oriente programa za razvoj i finansiranje projekata, Doc Station programa u okviru Berlinala, i American Film Showcase radionice u Los Anđelesu. To je bio znak da smo na dobrom putu. Dobili smo podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, evo i od Filmskog Centra Srbije i izvjesno je da će film ugledati svjetlost dana. Dakle, proces je veoma dug, ponekad i iscrpljujući, ali vjerujem da će na kraju biti vrijedan uloženog truda.

S tim u vezi, kako sada stoje stvari kada je reč o filmskom stvaralaštvu i institucionalnoj i drugoj pomoći filmskim stvaraocima u Republici Srpskoj?

Filmska produkcija, osim izuzetaka koji potvrđuju pravilo, gotovo da i ne postoji. Bar ne u tom institucionalnom smislu. Imali smo prije sedam ili osam godina, za naše prilike, solidna ulaganja u film i nadu da će se stvari pokrenuti s mrtve tačke, ali je poslije toga sve stalo. Prije dvije godine, opet je otvoren konkurs, u ukupnom iznosu od oko 50.000 evra, na kojem je i Zemlja jedan od sufinansiranih projekata. Taj novac, u kontekstu ozbiljne filmske produkcije, je gotovo zanemarljiv, ali i kao takav, znači mnogo, jer bez domaće institucionalne podrške, kakve takve, apsolutno niste legitimni u traženju potencijalnih partnera na regionalnoj ili međunarodnoj filmskoj sceni. Ostaje nam da se nadamo, ili da budem samokritičan, da se izborimo za bolje i više.

Koliko i šta onda konkretno  Zemlji znači pomoć dobijena na konkursu Filmskog centra Srbije?

 Ovakve koprodukcije su najčešći i skoro jedini način stvaranja filmova na ovim prostorima. Do sada se, čini mi se, to pokazalo kao dobro. Vrlo konkretno – u našem slučaju znači mogućnost da u profesionalnim uslovima uradimo kompletnu postprodukciju filma. Dalje, ovakva partnerstva, kakvo imamo sa Cinnesport produkcijom, otvaraju mogućnosti za saradnju na nekim budućim projektima, kao i za regionalno povezivanje, koje je, kao što sam već rekao, od ključne važnosti i za sam proces stvaranja, ali i kasnije za distribuciju filma.

Kada će i u kojoj i kakvoj prilici Zemlja pred gledaoce?

Naš plan je da iduće godine Zemlja ima internacionalnu premijeru na nekom od značajnih međunarodnih filmskih festivala. U zavisnosti od datuma završetka filma, pravićemo i festivalski plan. Naravno, očekujemo i prikazivanje na festivalima u regionu, a kasnije i televizijsku distribuciju.

Razgovarao: Zoran Janković