SRB ENG

„Povratak“ Predraga Jakšića u Domu kuture „Studentski grad“ tokom vikenda

12. окт 2017 | Autor: Zoran Janković

Nakon predstavljanja u Srpskom kulturnom centru u Budimpešti i u okviru festivala „Braća Manaki“ u Bitolju, film Povratak scenariste i reditelja Predraga Jakšića će u petak i tokom vikenda pred nama (od 13. do 15. oktobra) biti prikazivan i u Maloj sali Doma kulture „Studentski grad“ na Novom Beogradu. Projekcije će tokom sva tri dana počinjati od 19 i od 21 čas. Film traje 90 minuta.

Kako je u trenutku svečane beogradske premijere navedenou  proglasu produkcije, film Povratak je nezavisni projekat, rađen u srpskoj produkciji, a sa internacionalnom glumačkom ekipom. Tretira nekoliko značajnih problema među kojima su i pitanja identiteta pojedinca u društvu, koje pod uticajem globalizacije postaje poprište univerzalne borbe za opstanak, te pitanje pojedinca „stanovnika sveta“ koji pokušava da spoji pokidane veze sa sopstvenim poreklom, koje gubi značaj u odnosu na statusni položaj u društvu.

Značajno pitanje kojim se film bavi jeste i pitanje lične odgovornosti za učinjeni izbor i prihvatanja, odnosno neprihvatanje te odgovornosti. Film je žanrovski melting-pot, sa snažnim uticajima evropskog nezavisnog filma, ali i trilerskog-vestern narativa. Projekat je značajan i zbog toga što se radi o debitantskom ostvarenju režisera i scenariste Predraga Jakšića, direktora fotografije Borisa Šebeza i montažerke Ane Sremac. Glavni gulmac Lazar Rokvud (Lazar Rajić) je krajem 1960-ih iz Srbije otišao u Ameriku. Tamo je završio prestižnu glumačku školu Lija Strazberga, i glumio je u preko stotinu filmova u Kanadi i u SAD. Film Povratak je njegov prvi film sniman u Srbiji.

Džon Sevidž i reditelj Predrag Jakšić (foto: Miodrag Jakšić)

U filmu, pored Lazara Rokvuda, glume: Nik Mankuso, Dubravka Mijatović, Majkl Pare, Džon Sevidž, Vesna Stanojević, Milorad Mandić Manda, Bora Đorđević, Radivoje Raša Bukvić, Ivana Milovanović, Marko Adžić, Rada Đuričin, Marija Hlebjan, Aleksander Bako, Gorjana Janjić, Vladimir Kerkez, Aleksandar Simić…

Lazar Rokvud viđen kroz objektiv Miodraga Jakšića

Producent i izvršni producent Povratka je Miodrag Jakšić. Muziku je komponovao Saša Milošević Mare, dok se dizajnom zvuka bavio Bojan Palikuća. Kostimograf je Ivana Simić Vukajlović, a scenografija je delo Vladimira Kepića. Za šminku je zadužena Nina Stanojević, dok je prvi pomoćnik reditelja Milan Andrijašević, a kolorom korekcijom su se bavili Dušan Grubin i Jovan Grčić. Film je nastao u produkciji Arte tima. U filmu se govori engleski i srpski jezik. Sniman je sredinom 2015. godine, najvećim delom u Srbiji, pretežno u selu Bezdan, i u okolini grada Sombora. Pojedine scene snimane su i u Osijeku u Hrvatskoj.

Povratak će uskoro (30. novembra) biti prikazan u okviru Dana srpske kulture u Srpskom kulturnom centru u Temišvaru.

Zoran Janković