Obaveštavamo vas da će komemoracija nedavno preminulom reditelju Urošu Stojanoviću biti održana u subotu, 14. oktobra, sa početkom u 12 časova, u prostorijama Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, Beogradu.

Srpski reditelj Uroš Stojanović,  najpoznatiji kao reditelj filma Čarlston za Ognjenku iz 2008. godine, preminuo je u Los Anđelesu. Stojanović  je privukao pažnju već svojim glasovitim kratkim igranim filmom Vešala za dvoje, a u slučaju svog dugometražnoj debija, pomenutog Čarlstona za Ognjenku, bio je i jedan od scenarista.

Čarlston za Ognjenku pogledalo je 2008. godine u biokopima Srbije oko 150 hiljada gledalaca, što je ovaj film učinilo najgledanijim domaćim film te godine, a zatim je prikazan na Međunarodnom festivalu u Torontu, pa u Stokholmu, Hongkongu, Amsterdamu, kao i u programu festivala na Ibici i u Varšavi, gde je nagrađen. Film je u Francuskoj distribuirala kuća čuvenog sineaste Lika Besona, a muziku za film je uradio prestižni Šigeru Umebajaši.

Na poziv agenta Spensera Baumgartena iz čuvene agencije Creative Artists, Stojanovoić odlazi u Holivud gde razvija nekoliko filmskih projekata koje, nažalost, nije uspeo da realizuje pre iznenadne i prerane smrti u 44. godini.

Jugoslovenska kinoteka će 1. novembra u 21 čas, u svom bioskopu u Kosovskoj, prikazati Čarlston za Ogljenku u sklopu komemorativnog programa.