Ove godine na Konkurs za kratkometražne filmove pristiglo je preko 1000 filmova iz čitavog sveta. Selektor, filmski i pozorišni reditelj Filip Markovinović, pogledao je sva ostvarenja i podelio ih u dve takmičarske kategorije.

selekciji Srbija/Region pod nazivom SWITCH THE CHANNEL naćiće se 20 kratkometražnih ostvarenja pretežno igranog pa zatim animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog karaktera. „U odnosu na prethodne godine primetan je porast broja filmova koji su proizvedeni u Srbiji, kao i poboljšanje njihovog kvaliteta.  Regionalna selekcija čini osnovu ovog festivala, jer je misija FIlmskog Fronta pre svega afirmacija domaćeg filmskog stvaralaštva, kao i ispitivanju gde ono stoji u odnosu na region, a potom i u odnosu na savremene svetske trendove. Takmičarska selekcija okrenuta je, pre svega, mladim autorima koji grade svoj filmski rukopis. Filmovi, iako tematski vrlo različiti, uglavnom preispituju položaj mladih ljudi u odnosu na porodicu, njihovo društvo i okolinu”, rekao je selektor Filip Markovinović

Neki od filmova u ovoj selekciji su već prikazivani na velikim festivalima u regionu i inostranstvu kao što su Sandens, Lokarno, Kan, Berlin, Martovski festival i mnogi drugi. Filmovi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine boriće se za nagradu stručnog žirija koji je sastavljen od renomiranih filmskih umetnika.

Stručni žiri:

  • Melina Pota Koljević scenarista i urednik Dramskog programa na Radio Beogradu. Koautor je nekoliko scenarija za dugometražne filmove kao što su Klopka i Krugovi, oba u režiji Srdana Golubovića. Dobitnik je više prestižnih nagrada za svoj rad u oblasti filma, a ove godine dobija  i glavnu nagradu za scenario filma Ivan reditelja Janeza Burgera na 20. Festivalu slovenskog filma u Portorožu (zajedno sa Srdjanom Koljevićem i Janezom Burgerom).
  • Stevan Filipović, reditelj, scenarista i montažer. Kao reditelj debitovao sa dugometražnim filmom Šejtanov ratnik, nakon kojih su usledili filmovi Šišanje i njegovo najnovije ostvarenje Pored mene. Koscenarista je filma Dobra žena iz 2016. godine u režiji Mirjane Karanović. Montažer je filma Klip Maje Miloš.
  • Nikola Spasić, multimedijalni reditelj i montažer. Autor nekoliko kratkometražnih filmova koji su učestvovali na preko 40 festivala širom sveta uključujući regionalne festivale poput Pulskog Filmskog Festivala, Montenegro Film Festivala, Beldoksa i drugih. Njegov debitantski dugometražni dokumentarni film Zašto je Dragan napravio orkestar osvojio je nagradu za najbolji film festivala Cinema City 2017. godine prema odluci publike.

međunarodnoj selekciji pod nazivom FIX YOUR ANTENNA, našlo se takođe 20 filmskih ostvarenja iz 16 različitih krajeva sveta od Bahreina i Irana, preko Urugvaja, Španije i Islanda do Rusije, Kine i Amerike. Pobednika Međunarodne selekcije bira PUBLIKA ocenjivanjem svakog filma na skali od 1 do 5, a poslednji dan festivala biće upriličeno  proglašenje i dodela plaketa pobednicima. Filmski Front svake godine obiluje i kvalitetnim pratećim programom u vidu filmskih radionica za najmlađe, druženja u PUBeraju i mnogim drugim interesantnim aktivnostima. Više o samom programu ovogodišnjeg izdanja ovog festivala ovde.

Z. J.