Hrvatski audiovizualni centar objavio je danas na svom portalu da su odabrani projekti koji će biti podržani u kategoriji Koprodukcije sa manjinskim hrvatskim udelom. Među odabranim, nalaze se i tri srpska projekata. Na rok Javnog poziva za podsticanje audiovizualnih delatnosti i stvaralaštva za koprodukcije s manjinskim hrvatskim udelom (3. rok odlučivanja, 17. jul 2017. godine) pristigle su 23 prijave, od čega se razmatrala 21, a za sufinansiranje predloženo je njih sedam u ukupnom iznosu od 2.450.000 kuna.

Tabela na kojoj su pobrojani odobreni projekti izgleda ovako:

Obrazloženja:

NEBESA

Najveći redateljski hitmejker iz regije Srđan Dragojević je s Paradom ušao na velika vrata u svijet manjinskih koprodukcija i realizirao najveći regionalni megahit posljednjih godina koji se dobacio i do europske kinodistribucije. Nešto slično Dragojević tipuje napraviti sa svojim posljednjim projektom Nebesa. Opet su tu hrvatski glumci (Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Goran Navojec, Dejan Aćimović) zajedno s poznatim licima iz Srbije (Nikola Kojo, Srđan Todorović, Nebojša Glogovac, braća Trifunović, Miloš Timotijević…) i regije (Miloš Samolov), kao i populistička priča prijemčiva širem regionalnom, pa i europskom auditoriju, a ovaj put osovljena oko djelovanja fenomena srednjovjekovnog čuda na moderno društvo u tranziciji. Priča je razlomljena na tri narativna tijeka i odvija se 1993, 2001. i 2018, gdje pratimo likove koji od Boga dobiju aureol, imaju direktnu vezu sa svecima i njihova umjetnost, kao dar s nebesa, postaje ‘hranjiva’ da promatračima utoljava glad. Vrlo bizarno, ali i veoma potentno za isprepletanje fantazije i društvene satire, narodske tragikomedije i festivalskog arta, lokalnog i globalnog, otprilike na tragu nedavnog belgijskog filma Potpuno novi zavjet, a u skladu s Dragojevićevim prijašnjim kinohitovima.

ŠAVOVI

Najnovija verzija scenarija za film Šavovi Miroslava Terzića (Ustanička ulica), u kojem bi sporedne uloge trebali imati Ksenija Marinković, Katarina Bistrović Darvaš i Goran Bogdan, doživjela je veliku promjenu nabolje u odnosu na prethodne. Scenarij o majci koja doznaje da joj je dijete rođeno prije 17 godina živo, a ne mrtvo kako su je uvjeravali, bio je postavljen kao obiteljska drama, imao dosta praznih hodova, znao se šlepati od scene do scene i varirati u karakterizaciji likova i njihovim suodnosima. Sada scene puno jasnije teku, likovi su profiliraniji prema van i unutra, sve djeluje ispoliranije i komprimiranije, ali na način da se nije kompromitirala vizija filma lako zamislivog u rumunjskoj kinematografiji, niti da od te ‘zbijenosti’ puca po šavovima. Štoviše, konkretnijom implementacijom žanra trilera u obiteljsku dramu, prethodno nazočnog samo po rubovima filma, priča je prodisala punim plućima i dobila finalni zamah da potencijalne gledatelje emotivno raspukne po šavovima.

Pročitajte naš intervju sa Miroslavom Terzićem o Šavovima.

DOSJE LABUDOVIĆ

Stevan Labudović, Titov osobni kamerman, nasnimao se svega prilikom putovanja s jugoslavenskim predsjednikom, uz naglasak na Pokret nesvrstanih. Zanimljiv lik za dokumentarni film i pravo je čudo da ga nitko dosad nije već doveo pred objektiv. Možda i zato što je redateljima prigovarao da im leća kamere nije čista, onako kako to radi Mili Turajlić na kraju teasera za Dosje Labudović. Redateljica je, skladno teaseru, ali i ambiciozno izloženom tekstualno-slikovnom treatmentu, napravila temeljit research i preliminarne (snimateljske) pripreme, te dobro upoznala protagonista svog filma koji će je za ruku voditi kroz povijest kao što ona vodi čitatelja, vjerujemo i budućeg gledatelja, kroz zamisli i planove realizacije dokumentarca. Film tipuje pomiriti povijesno i privatno, dosad neviđene arhivske snimke globalne povijesti (najupečatljivije u teaseru) i Labudovićeve osobne opservacije na tu povijest, u međuvremenu zaboravljenu i nestalu (ujedinjeni Treći svijet). Zamjetan je potencijal suodnosa dvaju promatrača, redateljice i snimatelja, tj. stvaranja novih doku-slika naspram već stvorenim slikama.

Pročitajte naš intervju sa Milom Turajlić o Dosijeu Labudović.

Naglašavamo da su ova tri obećavajuća filmska projekta već podržana od strane Filmskog centra Srbije – Šavovi i Dosije Labudović u decembru 2015, a Nebesa u decembru 2016. godine.

Đ. B.