Večeras će na Drugom programu Radio televizije Srbije, s početkom u 20 časova premijerno biti prikazano dugometražno dokumentarno ostvarenje Biba Struja autora Dušana Šaponje i Dušana Čavića. Film je nastao u produkciji Ciklotrona i u koprodukciji sa kućom This and That Productions. Nastanak ovog filma iz 2012. su podržali Filmski centar Srbije, Ministarsatvo kulture Republike Srbije i Filmski fond grada Beograda.

Jedna od prvih stvari koje naučimo kao deca je da ne guramo prste u utičnicu. Ali kako bi život izgledao da znamo da nas struja ne može povrediti? Jedan čovek je to saznao. Slaviša Pajkić, zvani Biba Struja, sposoban je da provodi struju i svesno je kontroliše. Zbog moći koju je slučajno otkrio kao tinejdžer, Biba čitav život eksperimentiše sa strujom i dokazuje sebi i drugima svoje sposobnosti. Izložio je samog sebe naponima od 20 000 V i dvaput ušao u Ginisovu knjigu rekorda – a sada to planira da učini ponovo. Za treći rekord želi da kroz svoje telo sprovede milion volti i tako stvori laserski zrak.

Direktor fotografije bio je Damjan Radovanović. Film traje 54 minuta. Kao najbolji srpski dokumentarni film nagrađen je na festivalu Beldocs 2012. godine, a prikazan je i na sledećim inostranim festivalima: Slamdance (SAD), RxSM (SAD), ZagrebDox (Hrvatska), Full Frame Documentary Film Festival (SAD), Endevaours Best International Documentary selection (Singapur), AMFM Fest (SAD), UnderhillFest (Crna Gora), Supetar Super (Hrvatska), DocsDF (Meksiko)…

Zoran Janković