SRB ENG

Radovi u toku: „Pijavice“ Dragana Marinkovića u postprodukciji

02. novembar 2017. | Autor: Zoran Janković
U fazi postprodukcije nalaze se Pijavice, novi film reditelja Dragana Marinkovića. Ovo je četvrta saradnja pomenutog reditelja sa glumcem Lazarom Ristovski, kao i četvrti put da se Marinković bavi ekranizaciojom dela značajnjih imena srpske književnosti. I Pijavice nastaju uz podršku Filmskog centra Srbije.

Kratak sinopsis Pijavica glasi: Kraj je dvadesetog veka u Srbiji – vreme beznađa, straha i totalitarizma. Proslavljeni pisac Petar Mirić iznenada postaje meta raznoraznih tajnih službi. Odvažnim komentarima protiv režima dovodi vlastiti život u opasnost. Njegova ljubavnica Svetlana je tek još jedan od agenta čijeg postojanja on nije ni svestan.  

Glavnu ulogu u Pijavicama tumači Nikola Đuričko

Reditelj filma je Dragan Marinković, u čijem dosadašnjem opusu stoje naredni dugometražni filmovi: Neka čudna zemlja (1988), Vizantijsko plavo (1993), Bumerang (2001) i Diši duboko (2004). Nakon Radoja  Domanovića (u slučaju filma Neka čudna zemlja), Milorada Pavića (Vizantijsako plavo) i Svetislava Basare (Bumerang), Marinković se u Pijavicama prihvatio književnosti čuvenog i cenjenog Davida Albaharija. Albahari je, uz samog Marinkovića i Dušana Spasojevića, scenarista ovog ostvarenja.

Reditelj Dragan Marinković

Dragan Marinković je i producent ovog filma, a film, koji je srpsko-hrvatsko-makedonska saradnja,  koproduciraju Lazar Ristovski, Ivan Maloča i Vladimir Blaževski. Izvršni producenti su Lazar Ristovski i Petar Ristovski.

Lazar Ristovski u Pijavicama

Uloge u Pijavicama tumače: Nikola Đuričko, Lazar Ristovski, Iva Mihalić, Marijana Janković, Toni Mihajlovski, Tihomir Stanić i Petar Božović. Ristovski i Marinković se ranije sarađivvali na filmovima Neka čudna zemljaVizantijsko plavo i Bumerang, u kojima je Ristovski ostvario značajne uloge. Direktor fotografije na Pijavicama je Boris Gortinski, montažer Petar Marković, autori muzike Mate Matišić i Šimun Matišić a kostimografkinja Roza Trajčeski.

Iva Mihalić u Pijavicama

Budžet filma iznosi 640 hiljada evra. Film je sniman u period april-maj 2017.  godine na lokacijama u Beogradu i u Istri, u Hrvatskoj. U ovom trenutku plan je da kuća FAME Solutions Pijavice pusti u distrubuciju negde oko februara naredne godine. Prodajom filma na svetskom nivou baviće se producentska kuća Zillion film.

 Zoran Janković