U Vankuveru je 9. novembra otpočelo jubilarno, deseto izdanje Festivala srpskog filma (Vancouver Serbian Film Fest). Ovaj festival, manifestacija značajna za srpsku dijasporu u Britanskoj Kolumbiji ali  i za kanadsku publiku šire uzev, održava se u prestižnom bioskopu VanCity Theater u centru Vankuvera, gde se inače održava i tamošnji Međunarodni filmski festival.

Ove godine će u Vankuveru sveukupno biti  predstavljena četiri igrana i tri dokumentarna filma. Festival je otvoren filmom Stado, rediteljskim prvencem Nikole Koje, koji je sa producentkinjom, Biljanom Prvanović, i  gost ovog festivala. Tokom festivala biće prikazani i sledeći filmovi: Igla ispod praga  Igora Marinovića, Ime Dobrica, prezime nepoznato Srđe Penezića i Rekvijem za gospođu J. Bojana Vuletića . Dokumentarni program čine filmovi:  Albertov put  Predraga Bambića, Obećanje reditelja Željka Mirkovića (i autora Dušna Gajića) i Zarobljeno vreme Milana Nikodijevića.

Nikola Kojo je i otvorio ovu  filmsku smotru a posle projekcije je upriličen razgovor sa gostima. Zbog velikog interesovanja organizovana je dodatna projekcija. Festival će trajati do, 12. novembra kada će ga zatvoriti Ambasador Republike Srbije u Kanadi, gospodin Mihailo Papazoglu.

Zoran Janković