SRB ENG

Brojne nagrade za autore iz Srbije i srpske produkcije na festivalu Prvi kadar 2017

14. нов 2017 | Autor: Zoran Janković
Autori iz Srbije, kao i srpske produkcije i koprodukcije, pobrali su brojne nagrade na ovih dana okončanom 11. Međunarodnom filmskom festivalu Prvi kadar u Istočnom Sarajevu.  Ovo, jedanaesto po redu izdanje festivala, održano je od 6. do 11. novembra.

Nagradu za najbolji studentski kratki film poneo je Dušan Golubović iz Srbije za ostvarenje Epitaf, a najboljim kratkim igranim filmom proglašen je Flafi u režiji Milice Li Filipovski. Najboljim dokumentarnim ostvarenjem proglašerno je dansko-srpsko ostvarenje Flotel Evropa u režiji Vladimira Tomića. Srđan Šarenac dobio je nagradu „Pečat Kneza Pavla“ za film Dve škole, i to kao najbolji dokumentarni film u selekciji „Ex-Yu u fokusu“. Specijalnu nagradu festivala „Zlatni leptir“ osvojio je Stefan Krasić za film Po suncu hoda. Specijalnu nagradu pio odluci žirija dobio je dokumentarista Boris Mitić za svoj najnoviji film, Slatko od ništa.

 

Osim toga, festival su otvorili srpski glumci Gorica Popović i Lazar Ristovski, koji su i nagrađeni pečatima za doprinos filmskoj umetnosti. Ove jeseni u okviru Prvog kadra u pet festivalskih selekcija prikazana su ukupno 43 filmska ostvarenja iz 20 zemalja.

Zoran Janković