Što se filma i televizije tiče, imala je Marija Bergam i ranijih uloga; ipak, ovo je ključni trenutak dosadađšnjeg dela njene glumačke karijere – tu su glavne i zahtevne (ženske) role u aktuelnoj i populatnoj seriji Senke nad Balkanom i filmu Nigde, koji tek treba da stigne na redovne bioskopske repertoare. Saznajte u intervjuu koji sledi šta o ovim ulogama ima da kaže mlada glumica.

Marija Bergam, foto: Smiljka Boškov

Dopiru li do vas reakcije gledalaca na Senke nad Balkanom i Nigde?

Film Nigde je u Srbiji za sada prikazan samo na filmskom festivali u Nišu, i reakcije publike su bile veoma dobre. Beogradsku premijeru očekujemo na Festivalu autorskog filma u Beogradu. A što se tiče Senki… ono što dolazi do mene su samo izrazi oduševljenja.

Iz filma Nigde

U kojoj meri su ova serija Dragana Bjelogrlića  i Velinovićev film u svom konačnom vidu ispunili vaša očekivanja i nadanja?

Kada je reč o seriji, rano je da vam dam odgovor na to pitanje. Ceo projekat je veoma hrabar i provokativan, moja uloga takođe, i mislim da ću tek iduće godine moći da saberem utiske i shvatim šta smo zapravo uradili. Što se  Velinovićevog filma tiče, vrlo sam zadovoljna konačnim oblikom koji je film dobio i time kako je reagovala publika koja ga je do sada videla. Moj utisak je da sam se solidno izborila sa likom Nataše s obzirom da je to moja prva velika uloga na filmu.

Senke nad Balkanom, foto: Aleksandar Letić

Koji su najveći izazovi sa kojima mlađa glumica mora da se uhvati u koštac kada se nađe pred dve ovako zamašne uloge značajnijih minutaža?

Možda odvojiti bitno od nebitnog. Da bi se postigao dobar rezultat u teškim uslovima za rad, što je uglavnom slučaj kod nas, neophodno je da glumac usmeri svoje snage na stvari koje su ključne za realizaciju njegovog lika. Postoji mnogo faktora koji prete da ti odvuku pažnju, da ti troše snagu ili da te uznemire, i mislim da je glumcu samo iskustvo koje stiče kilometražom u poslu potrebno da to prevazidje. A mladom glumcu fali iskustva.

Marija Bergam i Miloš Timotijević u Senkama nad Balkanom, foto: Aleksandar Letić

Šta ste naučili o filmskom i o TV mediju radeći na ova dva projekta?

Radeći film Nigde opismenila sam se za rad na filmu. Radeći seriju Senke nad Balkanom osetila sam na svojoj koži da te što te ne ubije ojača i možda te učini boljim…

Marija Bergam, foto: Smiljka Boškov

Kada je o filmskom i TV mediju reč, priželjkujuete li neke konkretne uloge, koji tip uloga u ovom trenutku najviše prija vašem glumačkom temperamentu i senzibiltetu?

Privlače me markantni likovi, jarkih boja. Uopšte mi nije bitna, kako ste se vi malopre izrazili minutaža lika, već kako je lik osmišljen, kako je napisan, da li je intrigantan i inspiratvan za igru i da li je za mene ili nije. Priželjkujem da dobijam što raznorodnije uloge.

Ima li već novih ponuda, spremate li, radite li već na nečemu novom?

Postoje neki nagoveštaji za iduću godinu, ali ništa još uvek nije potvrđeno.

Razgovarao: Zoran Janković