SRB ENG

U Parizu počinje prva Francusko-srpska koprodukcijska radionica

6. дец 2017 | Autor: Zoran Janković
U organizaciјi Filmskog centra Srbiјe, francuskog Nacionalnog centra za kinematografiјu i pokretne slike i Francuskog instituta u Srbiji u Parizu će 7. i 8. decembra biti održana prva Francusko-srpska koprodukcijska radionica, i tom će prikom u prostorima Nacionalnog centra za kinematografiјu i pokretne slike okupljenim producentima i ekspertima biti predstavljeno pet projekata budućih srpskih filmova.

Ovaj susret filmskih profesionalaca i kreativaca iz Srbije i Francuske plod je ugovora koji su ove dve kuće potpisale tokom festivala u Kanu. Koptrodukcijskoj radionici prethodili su  nedavni drugi po redu Francusko-srpski susreti, održani krajem prošlog meseca, u okviru i tokom trajanja nedavno okončanog Festivala autorskog fima.

Srpsku delegaciju će predvoiditi Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, koji će se i obratiti okupljenima na početku prvog dana Radionice. U Parizu će biti predstavljeni sledeći projekti novih srpskih filmova: Linije želje, novi filmski projekat Daneta Komljena, Čuvari formule, novi filmski projekat Dragana Bjelogrlića, Srce tame, novi filmski projekat Stevana Filipovića, Mara, novi filmski projekat Mirjane Karanović, Ilijin povratak, novi film Mladena Đorđevića.

Pomenutu Koprodukcionu radionicu pohodiće i na njoj će govoriti  i ovi ugledni gosti i učesnici: Mišel Plazan, direktor evropskih i međunarodnih poslova u Nacionalnom centru za kinematografiјu i pokretne slike Francuske, Ogostin Favro, pod-direktor kulture i medija pri  Ministarstvu inostranih poslova,  producentkinje Janja Lončar (Kinoelektron), Sofi Erb (Cinema Defacto) i Alis Ormije (Surprise Alley). Svi srpski autori i producenti će imati priliku da u zasebnim susretima francuskim producentima i ostalima detaljno predstave svoje projekte i njihove potencijale.

Zoran Janković