U petak, 8. decembra, u Jugoslovenskoj kinoteci, u Kosovskoj 11, u Beogradu premijerno će biti prikazan dokumentarni film autora Ivana Mandića, Dobrovoljci slobode: 80 godina internacionalnih brigada, urađenog u saradnji sa Udruženjem „Španski borci 1936-1939“ i uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung SEE.

Španskom narodu koji je uoči Drugog svetskog rata vodio neravnopravnu bitku sa fašističkim snagama pritekli su u pomoć dobrovoljci iz celog sveta među kojima i preko 1700 Jugoslovena formirajući internacionalne brigade kao neponovljivi izraz međunarodne solidarnosti. Na 80. godišnjicu osnivanja brigada u Beogradu je organizovan niz manifestacija kojima je obeležen ovaj značajan datum. Istoričari, politikolozi, aktivisti i brojni umetnici zajedno sa potomcima španskih boraca odali su počast ovim romantičnim herojima sećajući se vrednosti njihove borbe i nasleđa koje su nam ostavili.

Ivan Mandić

U izjavi za naš portal Ivan Mandić, koji je 2016. na festivalu Beldocs predstavio svoj film Voli vas vaša SexyMaja,  svoj novi film predočio nam je ovim rečima: „ U svom prvom filmu Nestanak heroja, u kome sam pratio rad komisije za imenovanje trgova i ulica u Beogradu, ostvario sam kontakt sa Udruženjem španskih boraca. Oni su bili jedni od mnogih koji su bili pogođeni odlukama tadašnje komisije koja se odlikovala sistematskim promenama imena ulica vezanih za period antifašističke borbe. Još tada smo ostvarili saradnju i prijateljstvo i ja sam često pomagao kada je trebalo pripremati dokumentarne snimke ili druge vizuelne materijale povodom raznih događaja koji su promovisali kulturu sećanja. Između mnogih datuma koji su obeležavani prethodnih godina, 80. godišnjica od formiranja internacionalnih brigada iz oktobra 2016. bila je možda najveći i najznačajniji događaj koji je podsetio na pomalo zaboravljeni period idealizma jugoslovenske omladine i španski građanski rat.“

Mandić je dodao i ovo: „Uvek mi se činilo da su borci internacionalnih brigada verovatno poslednji romantični heroji koje je svet video u tolikom broju a jednom kada čovek otkrije njihove sudbine i uroni u tragični univerzum španskog građanskog rata prosto je teško ostati ravnodušan. U filmu sam želeo da dam glas onima koji misle da je važno sećati se tog perioda i da pratim kroz vreme kako se tadašnje ideje koje su potresale svet kao talasi prostiru iz dalekog vremena i dopiru do nas. Što se tiče snimanja, prethodio mu je dug period pripreme jer sam imao priliku da unapred vršim odabir sagovornika i da uz nešto veći tim nego što je uobičajeno organizujem rad na filmu. Film je podržala fondacija Rosa Luksemburg, izvršnu produkciju je uradio Cinnamon a koristili smo i vredne arhivske materijale iz kolekcije udruženja. Sam događaj je okupio brojne istoričare, umetnike, aktiviste i savremene politikologe od kojih je veliki broj bio baš iz Španije. Upravo među njima smo pronalazili protagoniste za svoj film a oni su davali različite perspektive i uglove gledanja na nasleđe internacionalnih brigada i na njihov značaj u našem vremenu. I naravno, film o ovom periodu je teško zamisliti bez karakteristične muzike koje nekako uvek bude u izobilju i koju su izvodili hor Horkestar, španski kantautori Lusija Sokam i Hesus Peres Romero, kao i Milica i Rade Šerbedžija.“

Rade Šerbedžija

U filmu učestvuju: Milo Petrović, Dolores Kabra, Đuzep Fernandez, Karmen Negrin, Pablo Sančes Leon, Vjeran Pavlaković, Hesus Peres Romero, Lusija Sokam, Milica Šerbedžija, Rade Šerbedžija.

Reditelj i scenarista je Ivan Mandić. Snimatelj  je bio Matija Munjiza, a tonski snimatelj Bojan Palikuća. Grafika je delo Sanje Polovine, za montažu  je bio zadužen Uroš Maksimović, a za dizajn tona Dejan Košanin. Muziku u filmu izvode: Horkestar, Lusija Sokam, Hesus Peres Romero i Samuel Gutijeres Ortega, Rade Šerbedžija. Producenti su Nevena Savić, Jelena Angelovski i Ivan Mandić, a film je nastao u produkciji Udruženja „Španski borci 1936-1939“ i  uz podršku Rosa Luxemburg Stiftung SEE. Izvršna produkcija: Cinnamon. Film traje 57 minuta.

Zoran Janković