Kosta Đorđević je poklonicima srpskog filma poznat kao reditelj filma S/Kidanje. Povod za njegovo gostovanje u vašoj omiljenoj rubrici je dvostruk: nedavno je emitovana epizoda Senki nad Balkanom koju je Đorđević režirao, a u petak je obelodanjeno da je FCS podržao novi projekat ovog filmskog stvaraoca, film Žal. Kao i većina naših sagovornika, Đorđević se našao na slatkim mukama kada je trebalo odarati omiljeni domaći film. Evo šta nam je ispričao…

„Prilično je teško odrediti omiljene domaće filmove: previše ih je. Pokušao sam da priđem ovoj temi iz više različitih uglova. Na kraju sam završavao  kao istoričar filma, uspostavljajući neku strukturu. Sa druge strane, ne prilazim problemu dovoljno temeljno da bih mogao da stanem iza svog izbora. Zapravo, čini mi se da je mnogo bolje da pišem o tome koji su filmovi uticali na mene kao reditelja, kao i da navedem zašto“.

Kad budem mrtav i beo, Živojin Pavlović

Gledao sam u srednjoj školi, u Kinoteci. Do tada nisam obraćao toliko pažnje na domaći film. Zapravo, gledao sam uglavnom filmove na engleskom. I bio sam prilično potkovan.  Može se reći da mi je ovaj film proširio polje interesovanja. Toliko sam uživao u dugim kadrovima i načinu na koji je film režiran. Već sam znao da želim da budem reditelj. Da imam nekoga ko može da mi bude toliki uzor – to je za mene bila novost.

Kad budem mrtav i beo

Kvar, Miloš Radivojević

Naravno, stvari su krenule da se dešavaju jedna za drugom. Ubrzo sam gledao ovaj film u Kinoteci i potpuno OTKINUO. Verujem da je ovo domaći film koji me je najviše pomerio. Kako Miloš Radivojević prati svog junaka… To su bile godine kada sam otkrivao sve, išao sam svaki dan u Kinoteku. To što je Miša ostavio toliki utisak na sedamnaestogodišnjeg klinca koji u isto vreme otkriva i Kurosavu i Bresona, to samo govori o njegovoj veličini.

Tri, Aleksandar Petrović

Ovo je već sam kraj srednje škole, što znači da sam već bio na drugom stepenu u “Kvadratu”(kultna filmska škola). Dakle, već sam bio potkovan gledalac(čak sam do tada i napravio jedan kratki film). Demonstracija sile koju je prikazao Aleksandar Petrović je bila očigledna. Film kojim pokažeš da si najbolji reditelj. Tačka.

Na početku sam napisao da je teško napisati ovaj tekst zato što imam previše omiljenih filmova. Ograničio sam se na filmove koje sam gledao u Kinoteci dok sam bio u srednjoj školi. Može li bolje?“

 

 

Bata Živojinović u filmu Tri

Đ. B.